Logo uitkijkpost.nl
Werk van Tineke van Hout-de Boer.
Werk van Tineke van Hout-de Boer. (Foto: aangeleverd)
Akersloot

Gemaal 1879 gaat weer open

  Cultuur

AKERSLOOT - Vanwege de Covid-19 pandemie zag het bestuur van Gemaal 1879 zich in maart genoodzaakt de openstelling van het Gemaal stil te leggen.

Vanaf zondag 6 september om 13.30 uur zal de expositie van Tineke van Hout-de Boer te zien zijn in de expositieruimte. Schilderen en boetseren is een wezenlijk onderdeel van Tineke’s leven. In elk werk ziet ze een uitdaging om er spanning en sfeer in uit te drukken. Als autodidact heeft ze zich met veel cursussen, opleidingen en workshops de afgelopen jaren verbeterd en leert nog elke dag bij. Zelf heeft ze cursussen en workshops boetseren gegeven. In haar schilderijen werkt ze met diverse technieken, onder andere olieverf, pastel, acryl en aquarel, en heeft daarom een uitgebreid oeuvre. De inspiratie ervoor wordt in allerlei bronnen gevonden maar vooral vindt ze die in natuur, mensen of dieren. 

Ook zal het gemaal weer in werking worden gesteld. In het gemaal vond een grote reparatie plaats van een tandwiel. Die mogelijkheid ontstond doordat het RABO-fonds en het Hoogheemraadschap een aanzienlijk deel van de kosten voor hun rekening namen. Het provinciale monument kan zodoende weer laten zien waarvoor het oorspronkelijk bestemd was. 

Lees ook: Gemaal 1879 in de steigers en Gemaal 1879 ontvangt schenking voor kostbaar onderdeel

Op de openingsdag 6 september en ook op zondag 4 oktober zal om 13.00 uur door de Stichting Oer-IJ vanaf het Gemaal een wandeling van een uur in de omgeving worden georganiseerd. De gebruikelijke wekelijkse uitleg van Oer-IJ op de bovenverdieping vervalt voorlopig vanwege het ontbreken van ventilatiemogelijkheden. De kosten verbonden aan deze wandeling zijn € 1,-, met na afloop een bezoek aan het gemaal ook € 1,- 

Het Gemaal op de Fielkerweg 4 (Klein-Dorregeest) is zondags geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Kijk voor meer informatie op de websites van gemaal1879.nl en oerij.eu.

Meer berichten