Gemaal 1879 ontvangt schenking voor kostbaar onderdeel
Logo uitkijkpost.nl
Uitreiking van de cheque door Jan Klaver midden, directeur Rabobank aan John Wissenburg rechts, Voorzitter en Co Bosschaart, secretaris.
Uitreiking van de cheque door Jan Klaver midden, directeur Rabobank aan John Wissenburg rechts, Voorzitter en Co Bosschaart, secretaris. (Foto: aangeleverd)
Akersloot

Gemaal 1879 ontvangt schenking voor kostbaar onderdeel

AKERSLOOT - Het bestuur van de Waterstaatkundige Stichting Gemaal Limmen 1879 heeft op dinsdag 23 juni een cheque ontvangen uit handen van de heer Jan Klaver, directeur van de Rabobank voor het vervangen van de kammen in een tandwiel.

Kostbaar onderdeel
De bestuurders van het gemaal zagen zich enkele jaren geleden geplaatst voor het probleem dat een tandwiel in het gemaal groot onderhoud nodig had. Een ingrijpende en kostbare klus die met de specifieke kennis van een molenmaker moest worden opgelost. Die molenmaker werd gevonden in de vorm van het bedrijf van de gebroeders Poland te Oterleek, maar de kosten waren de grootste uitdaging. Het was onder meeer de Rabobank die voor uitkomst zorgde. Na een verzoek werd in 2018 een toezegging gedaan vanuit het coöperatief dividend van Rabobank Alkmaar e.o., die de aanpak dichterbij bracht, maar daarmee was de financiering nog niet rond.

Samenwerking met het Hoogheemraadschap
De Stichting Gemaal 1879 is vervolgens in gesprek geraakt met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Dit leidde tot het idee dat het gemaal een rol zou kunnen krijgen in de klimaatbestendigheid van het gebied rond Castricum, Limmen en Uitgeest.

Door de klimaatverandering hebben we vaker te maken met hevige neerslag. Dit vraagt om innovatieve oplossingen. Als pilot project heeft HHNK voorgesteld om samen met de gemeenten in het gebied te onderzoeken of Gemaal 1879 weer een functie kan krijgen in het omgaan met extreme weersomstandigheden. Het Rijk heeft namelijk opdracht gegeven aan alle gemeenten om toe te werken naar een klimaatbestendige inrichting van de leefomgeving. Inzet van het gemaal bij dergelijke weersextremen betekent voor dit gebied een forse extra hoeveelheid bemalingscapaciteit. De gemeenten, HHNK en de Stichting zijn hierover in gesprek met elkaar.

HHNK heeft ook bijgedragen om noodzakelijke reparaties door te voeren en het achterstallig onderhoud van het gemaal weg te werken. Daarnaast is er een provinciale subsidie waaruit een deel van de kosten wordt vergoed. Daarmee zijn alle noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd.

Exposities
Helaas kunnen de jaarlijkse zomerexposities en voorlichtingen aan middelbare scholieren niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Het voornemen van de stichting is wel, als de versoepeling van regels dat toelaat, in de maanden september en oktober nog een expositie te organiseren waarbij een combinatie met Oer-IJ wandelingen op het programma staat. kijk voor meer informatie op www.gemaal1879.nl.

Meer berichten