} Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd
Castricum

Kijk eens verder...

  Human Interest

In 'de Augustinus' te Castricum zijn twee scholen gevestigd. Het Clusius College Castricum en de Taalschool. De leerlingen en de 'buurvrouwen en –mannen' van de Augustinusschool kennen elkaar nauwelijks. "We zijn buren" vertelt Margo de Ket, docent aan het Clusius College Castricum en degene die bedacht en georganiseerd heeft dat de twee groepen met elkaar in contact komen, "maar we kennen elkaar niet. Dat is raar." In het kader van het project "Kijk eens verder" dat de klassen 2 van het Clusius College Castricum afgelopen week volgden legde Margo de Ket contact met Gerard Kooistra en Noortje van Loon van de taalschool Jar-opleidingen.

De leerlingen van de Taalschool zijn vaak vluchtelingen en komen voor het grootste deel uit Syrië en Eritrea. Ze zijn gevlucht voor oorlogen en het gebrek aan vrijheid in hun land. Om te kunnen inburgeren krijgen ze 6 tot 9 uur per week les. Na anderhalf jaar les doen de meesten een examen. Ze moeten dan vragen beantwoorden over leesteksten en luisterfragmenten. Ook moeten zij kunnen praten en schrijven over alledaagse onderwerpen. Dus iedereen wil graag contact maken met mensen die in Nederland zijn geboren of daar al langere tijd wonen. Om wat over elkaar te weten te komen!

En dus bedacht Margo de Ket dat het door middel van korte spelactiviteiten makkelijker is om in contact te komen met elkaar. Een mooie kans voor elkaar dus om eens te zien wie 'die ander' is. Er is contact gelegd en samen met de Jar-docenten een programma bedacht waarin groepjes van zes leerlingen steeds 20 minuten een activiteit ondernamen met een paar vluchtelingen.

De activiteiten die de leerlingen ondernamen :

  • Leer elkaar een liedje uit je land.
  • Een onderwerp met geschiedenis. Neem een klein voorwerp of foto (ervan) mee, om over te vertellen. Waarom dit belangrijk voor je is of waar het voor staat
  • Gesprekje over gewoonten.
  • Elkaars taal leren.
  • Speel een spel.

Zowel de leerlingen als de Jar-taalcursisten waren beiden erg enthousiast. Er waren veel leuke vragen, gesprekjes, fanatieke spelletjes en veel lol. De cursisten voelden zich gezien en gehoord. De leerlingen vonden het veel leuker dan verwacht; indrukwekkende verhalen , gelachen, interessant en gezellig. En…het bleken "gewone, leuke" mensen te zijn!

De contacten zijn zo goed dat een vervolg en wie weet meer activiteiten samen bepaald niet ondenkbaar zijn.

Bron en foto: Clusius College Castricum

Meer berichten