Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Castricum in de 18e eeuw

Historie Castricum

Hoe zag Castricum er toen uit? Waar hielden inwoners zich in het dagelijks leven mee bezig? Voor een antwoord op deze vragen kunnen we terecht bij de reisbeschrijvingen van de 'Nederlandsche Stad- en dorpbeschrijver' Lieve van Ollefen (1749-1816). Van 1793 tot 1801 werkte hij aan een reeks van acht boeken met beschrijvingen van steden en dorpen in Zuid-Holland en Kennemerland. Historicus Sander Wassing  neemt u op donderdagavond 18 oktober  in de bibliotheek in Castricum mee terug in de tijd van het achttiende-eeuwse Castricum.

De ligging, bijzondere gebouwen, de bezigheden van inwoners en de ontstaansgeschiedenis: het komt allemaal aan de orde. Voorafgaand aan iedere beschrijving prijken schitterende ovale etsen die zijn gemaakt door de Amsterdamse Anna Brouwer. Zij was een vriendin van Ollefen.

Hoe volledig is het venster op Castricum dat Ollefen ons biedt en klopt zijn informatie? Hoe kunnen we de beschrijvingen met onze kennis van nu verder aanvullen? Wie was Lieve van Ollefen? Wat zien we naast de Gereformeerde kerk nog meer op de ets? Welke achttiende-eeuwse afbeeldingen van het dorp en de omgeving zijn overgeleverd en wat is het verhaal hierachter? Tijdens de lezing van Sander Wassing komen deze vragen aan de orde en waant u zich in het achttiende-eeuwse Castricum!

U bent van harte welkom op donderdag 18 oktober om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum, Geesterduinweg 1.
De toegang is € 6,-. Voor bibliotheekleden is de toegang  € 5,-. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek (u betaalt met pin).