Leerlingen van de Visser ’t Hooftschool te zien in de Corsobioscoop.
Leerlingen van de Visser ’t Hooftschool te zien in de Corsobioscoop. Foto: Tabea Piske

"Voor sommige Duitsers hier in Castricum hoefde die oorlog ook niet"

Historie Castricum

Woensdag 25 april was er een bijzondere première in Corso. De leerlingen van groep 7 van de Visser 't Hooftschool vertoonden hun zelf gemaakte filmpjes over de Tweede Wereldoorlog in de Corsobioscoop. In elke film stond iemand centraal die zelf de oorlog heeft meegemaakt.

De zaal zat vol. Niet alleen de jonge makers, maar ook ruim honderd andere basisscholieren en de ouderen die geïnterviewd waren zaten in de zaal. Ook de burgemeester was aanwezig.

Iedereen keek en luisterde ademloos naar de films met verhalen van de tachtigers. Zij vertelden hoe het er hier in Castricum eraan toe ging. "Wij moesten verhuizen, e-va-cu-eren heet dat met een moeilijk woord'. Een geïnterviewde vertelde: "Er waren ook Duitsers, meest oudere, voor wie die hele oorlog ook niet hoefde".

De kinderen die aan dit filmproject meededen, gaven aan dat ze veel hebben geleerd over Castricum in de oorlog: dat hier De Nachtwacht lag in het duin, dat er bijna V1-raketten waren gelanceerd en dat er vele bommenwerpers over Castricum vlogen die elkaar soms ook beschoten.

Ze leerden ook heel andere dingen van het project: hoe je met i-movie werkt en wanneer je een goede cameraman bent en je eigen film presenteert voor een grote groep. De meeste indruk heeft echter het interview gemaakt en dan het verhaal te horen van iemand die het zelf allemaal heeft meegemaakt. Veel dank is verschuldigd aan alle tachtigers die hun eigen ervaringen hebben willen delen met deze jonge generatie. Volgend jaar gaat het project '75 jaar vrij, Castricum in de Tweede Wereldoorlog' verder en hopen ze andere tachtigers en negentigers voor de camera te krijgen. Ze roepen alle basisscholen alvast op mee te doen, zodat bij 75 jaar bevrijding in 2020 alle mensen uit de gemeente zijn geïnterviewd en gefilmd die uit eigen ervaring kunnen vertellen.