kaart collectie: Peter van Trigt
kaart collectie: Peter van Trigt

Van Sinterklaas naar Kerst(man)

Cultuur

CASTRICUM - Voor ons is een Sinterklaas met een kerstboom bepaald geen gebruikelijke verschijning. En al helemaal niet met twee engeltjes in zijn kielzog. Toch is de goedheiligman in veel landen de voorbode van de pakjesavond op 24 december. Op sommige plaatsen verschijnt hij op die datum zelfs in eigen persoon, bijna altijd vergezeld van een engel. Die wordt meestal het Christkind (Kerstkind) genoemd.

En de Kerstman dan? Waar komt die vandaan? Hij was ooit de knecht van Sint-Nicolaas en is later alleen verder gegaan. Nu zou je zeggen dat hij op een gegeven moment ZZP'er is geworden. En Santa Claus? Die is géén vermomming van de Nederlandse Sinterklaas, wat vaak wordt beweerd, maar een volle neef van de Kerstman die ooit naar de VS is geëmigreerd.

Hoe het precies zit, vertelt Peter van Trigt bij de verhalengroep Castricum aan de hand van bijzondere kaarten uit zijn verzameling. Maar vooraf vertelt Bertus Stuifbergen een mooi verhaal dat je alvast in de juiste stemming brengt. Want de tijd tussen Sint en Kerst is en blijft bijzonder.

Dinsdag 10 december van 10.00 tot circa 12.00 uur, Geversweg 1b (De Duynkant). Toegang 3 euro (inclusief koffie/thee).