Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hoe kun je je als ondernemer met personeel indekken tegen ziekteverzuim?

Algemeen

Iedere werkgever krijgt ermee te maken: medewerkers die zich ziekmelden. Dat komt op verschillende manieren ongelegen. Ten eerste moet het werk natuurlijk wel gewoon gedaan worden en ten tweede zijn er financiële consequenties. Hoe kun je je als ondernemer met personeel indekken tegen ziekteverzuim?

Verzuimverzekering
Wanneer een medewerker zich ziekmeldt en het werk verzuimt, heb je als werkgever twee jaar lang een loondoorbetalingsverplichting. Met andere woorden: jij moet gewoon het salaris blijven betalen terwijl de medewerker geen werk levert. Dat kan een aardige kostenpost zijn, zeker wanneer er meerdere werknemers tegelijkertijd verzuimen. Om je daarvoor in te dekken, kun je een verzuimverzekering (ook wel bekend als ziekteverzuimverzekering) afsluiten. Hiermee verzeker je je voor de loondoorbetalingsverplichting van zieke medewerkers. Ook ben je met een verzuimverzekering verzekerd voor extra kosten van vervanging, productieverlies en omzetverlies. Het is niet verplicht om een ziekteverzuimverzekering af te sluiten, maar het is wel zeer verstandig om het te doen.

Arbodienst
Als werkgever ben je volgens de Arbowet verplicht een overeenkomst te hebben met een arbodienstverlener. Een arbodienst begeleidt zieke werknemers in hun herstel en re-integratie op de werkvloer. Zo wordt de medewerker op een redelijke en verantwoorde manier weer naar werk begeleid. Maar daarna kan een arbodienst je ook van dienst zijn bij het voorkomen van ziekteverzuim door het in kaart brengen van de arbeidsrisico’s. Zo wordt de kans dat medewerkers als gevolg van het werk zelf in het ziekteverzuim terechtkomen.

Welzijn van medewerkers
Als werkgever kun je zelf ook een rol pakken in het welzijn van je medewerkers. Je kunt gezond leven stimuleren door werknemers tegemoet te komen bij de aanschaf van een fiets en een gezonde lunch aan te bieden op het werk. Daarnaast is het ook van belang om je best te doen om te voorkomen dat werknemers zich als gevolg van het werk ziekmelden. De hulp van de arbodienst komt daarbij van pas om risico’s te beperken, maar je kunt meer doen als werkgever. Zorg ervoor dat de werkdruk niet te hoog wordt, dat werknemers een gezonde balans tussen werk en privé kunnen aanhouden, ze uitgedaagd blijven worden en waardering krijgen voor hun inspanningen en houd de sfeer op de werkvloer goed in de gaten.

De arbodienstverlener is verplicht, de andere hierboven besproken zaken niet. Toch is het zeer verstandig om daar wél iets mee te doen. Ziekteverzuim is immers één van de ondernemersrisico’s die je als ondernemer zeer serieus moet nemen.

Dit is een betaald artikel