Op de foto vanaf links: Wethouders Jelle Brouwer (Uitgeest) en Peter van Diepen (Heiloo) overhandigen leerling Esther Min de opdracht om een mobiele werkplaats voor het basisonderwijs te ontwerpen.
Op de foto vanaf links: Wethouders Jelle Brouwer (Uitgeest) en Peter van Diepen (Heiloo) overhandigen leerling Esther Min de opdracht om een mobiele werkplaats voor het basisonderwijs te ontwerpen. Foto: aangeleverd

Leerlingen Bonhoeffercollege ontwerpen mobiele werkplaats voor basisscholen

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Jelle Brouwer, wethouder van de gemeente Uitgeest, en Peter van Diepen, wethouder van de gemeente Heiloo hebben dinsdag 29 maart leerlingen van het Bonhoeffercollege de opdracht gegeven om een mobiele werkplaats te ontwerpen voor basisscholen. De gemeenten Bergen, Uitgeest en Heiloo starten dit jaar met lesmodules voor maakonderwijs op de bassischolen. Daar leren kinderen hoe je spullen weer kunt repareren en hoe je zelf iets maakt. Een mobiele werkplaats is daar het ideale hulpmiddel bij.

Hoe minder we kopen en hoe meer spullen we hergebruiken en repareren, hoe beter dit is voor het klimaat. Tijdens de lessen gaan leerlingen met de leerkracht en experts aan de slag met materialen zoals wol en textiel, maar ook met gereedschap.

Spullen
Spullen hebben een enorme impact op het klimaat. Voor het maken van spullen worden grondstoffen uit de aarde en de natuur gehaald. Hierbij kun je denken aan hout voor meubels, katoen voor kleding en metalen voor je fiets en telefoon. We gebruiken zoveel van deze materialen en grondstoffen dat de aarde dit niet meer aankan. Als iedereen ter wereld de gemiddelde levensstijl van Nederlanders zou overnemen, hebben we zelfs aan vijf aardbollen niet genoeg. En veel van deze spullen gooien we na gebruik gewoon weg. Zonde!

Ontwerp een mobiele werkplaats voor onze basisscholen
De wethouders Jelle Brouwer (Uitgeest) en Peter van Diepen (Heiloo) gaven dinsdag 29 maart namens de drie gemeenten aan de leerlingen van het Bonhoeffercollege de opdracht om een mobiele werkplaats te ontwerpen voor deze lesmodules. Jelle Brouwer: “De basisscholen uit onze gemeenten zijn heel enthousiast om samen met ons het maakonderwijs te ontwikkelen. Maar veel scholen hebben geen eigen werkplaats meer, dus we moeten hier een oplossing voor bedenken. Daar kunnen we de creativiteit van de leerlingen van het Technasium van het Bonhoeffercollege goed bij gebruiken!”

Complex vraagstuk
De leerlingen gaan niet alleen nadenken over hoe de mobiele werkplaats eruit ziet, maar ook hoe het gereedschap en het materiaal in de klas of op het schoolplein komt. En of de werkplaats uit gebruikte materialen gebouwd kan worden en wie het gaat beheren. De leerlingen toonden hun enthousiasme met gerichte vragen over het budget, de manier van vervoer en de interesse van basisschoolleerlingen. Wethouder Peter van Diepen: “We gaan de ontwerpen van de leerlingen gebruiken om de mobiele werkplaats te realiseren. Tijdens de eindpresentaties op het Bonhoeffercollege wordt het winnende project uiteindelijk beloond met een leuke prijs.”

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57