Logo uitkijkpost.nl
Foto: Pixabay
Castricum

Stop criminele ‘weldoeners’ in de horeca

CASTRICUM - Veel horecaondernemingen hebben grote financiële problemen door de pandemie. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren. De grote contante geldstromen die in de horeca gebruikelijk zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drughandel of illegaal gokken te faciliteren in het pand van een ondernemer. Criminelen bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld. Dat lijkt aantrekkelijk, maar je loopt als horecaondernemer een groot risico als er vervolgens dit soort illegale activiteiten in jouw zaak plaatsvinden. Je kunt dan juridisch aansprakelijk worden gesteld voor strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen.

Vraag hulp en advies bij de gemeente Per 1 augustus 2020 is de Wet ‘Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’ (Bibob) uitgebreid, waardoor gemeenten meer onderzoeksmogelijkheden hebben gekregen. Met deze wet kan de gemeente onderzoek doen onder andere naar partijen die een vergunning of subsidie aanvragen of meedoen in een vastgoedtransactie met de gemeente.

De gemeente kan onderzoek doen naar de integriteit van niet alleen de aanvrager maar sinds kort ook naar zijn of haar directe omgeving bijvoorbeeld zakelijke partners. Zo kan de gemeente voorkomen dat criminelen of personen met malafide bedoelingen geld witwassen of een vergunning of subsidie misbruiken om strafbare feiten te plegen. De gemeente kijkt bij een Bibob-onderzoek onder andere naar de financiering, de achtergrond van de aanvrager van de vergunning en de onderneming en zakelijke samenwerkingsverbanden.

En als je het niet vertrouwt? Komen er mensen ongevraagd jouw horecazaak binnen of nemen ze telefonisch contact met je op? Noteer kentekens, telefoonnummers en onthoud bij een fysiek bezoek hoe ze eruitzien. Vraag rond bij horecazaken in de omgeving. Kent iemand ze? Zijn ze ook bij de buren geweest? Overleg met de wijkagent.

Denk je erover om te gaan samenwerken met een investeerder of jouw bedrijf te verkopen? Lijkt het aanbod te mooi om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Wijs, bij twijfel, een ‘te mooi’ aanbod af. En als je er toch op in wilt gaan, lees de kleine letters, waar teken je exact voor? Accepteer nooit contante betalingen. Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie. Is de investeerder een bedrijf? Vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op en kijk of het bedrijf een website heeft.

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie, de wijkagent of via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of op www.meldmisdaadanoniem.nl.

Meer berichten