Jaap Meijers (links), Rudy Meijers (Rechts) en Truus Zonneveld (tweede van rechts).
Jaap Meijers (links), Rudy Meijers (Rechts) en Truus Zonneveld (tweede van rechts). Foto: NH Nieuws

Nabestaanden krijgen Joodse erfstukken na 78 jaar terug

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Het Joodse gezin Godschalk uit Castricum werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord door de Duitsers. In 1942 had de moeder van het gezin, Leentje, haar tafelservies in bewaring gegeven bij buurvrouw Kuijs, om het dan later weer op te halen. Maar het werd nooit meer opgehaald. Het is altijd bewaard gebleven, en nu, bijna tachtig jaar later, krijgen de drie nog levende nabestaanden de erfstukken terug. “Het heeft grote emotionele waarde. Ik had niets meer uit die tijd.”

Dat zegt Rudy Meijers, nabestaande van de omgebrachte familie Godschalk tegen mediapartner NH Nieuws. De Amsterdamse broers Rudy en Jaap, broer Leo kon er niet bij zijn, krijgen het tafelservies terug van Truus Zonneveld, de dochter van buurvrouw Kuijs. De overhandiging vindt plaats in het gemeentehuis van Castricum. Truus kwam het servies tijdens een verhuizing weer tegen. “Ik ben er heel, heel erg blij mee dat ik twee broers gelukkig heb gemaakt. Dat de spullen terugkomen in de familie waar ze horen.”

Niemand van het gezin Godschalk overleefde de oorlog. Bijna allemaal kwamen ze om in vernietigingskamp Auschwitz. Door speurwerk van onderzoekers Annette Beentjes en Gerko Warner is het achtergelaten servies weer terug in de familie.

Rudy en Jaap zijn inmiddels in de tachtig. Net als Truus, die wordt vergezeld door haar twee zoons. Truus overhandigt persoonlijk het servies aan Rudy en Jaap, en het doet Jaap toch meer dan hij had gedacht: “Ik ging hier wat luchthartiger naar toe dan dat ik hier vandaan ga. De mensen die zoveel werk hebben verzet. Daar moet je diep de hoed voor afnemen.” 

Wat Jaap betreft is de waarde van de erfstukken in geld uitgedrukt precies nul. “Maar de emotionele waarde die het heeft, dat het toch weer is teruggekomen bij de verwanten van de oorspronkelijke eigenaren, is wel heel bijzonder. Want er is verder niets teruggekomen.” 

Rudy hoopt dat het servies een permanent plekje krijgt in het Amsterdamse Joods Historisch Museum. “En als dat niet lukt moeten we na gaan denken over alternatieven. En het zou heel goed kunnen dat de stukken in de familie blijven dan.”

Op het Joodse Monument in Castricum is de naam van de familie Godschalk terug te vinden. 

Door Maaike Polder & Tjeerd Kleijn 

Afbeelding
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57