Afbeelding
Foto: Still uit video NH Nieuws
video

Waarom het Supreme College anders is

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Castricum is sinds de start van het nieuwe schooljaar een middelbare school rijker: het Supreme College Nederland. Met als ‘thuisbasis’ de voormalige Maranathakerk. Voor oprichter René Wellen gaat een droom in vervulling, zo is te lezen bij mediapartner NH Nieuws 

Door Dennis Mantz en Jacky de Vries 

Maar wie denkt aan een school in de rij van het klassieke onderwijs heeft het mis. Schouder aan schouder urenlang blokken in de schoolbanken, dat doen ze hier liever niet.

Bij het Supreme College gaat het om onderwijs dat vwo-scholieren moet prikkelen, zo vertelt oprichter en docent René Wellen. Zo is er geen vast rooster - alle lessen worden door elkaar heen gegeven - en krijgen de kinderen in twee talen les. Het vernieuwende schoolconcept is een samenwerking tussen de Castricumse middelbare scholen Jac. P. Thijsse College en het Bonhoeffercollege.

“Dit is bedoeld voor scholieren die het ‘normale’ vwo bijvoorbeeld te makkelijk vinden, maar ook voor scholieren die juist dat stukje extra uitdaging zoeken in de verdieping van de leerstof en de taal. Dat is hier heel goed mogelijk, doordat we werken in dagdelen”, vertelt Wellen. “Tijdens de lessen gebeurt van alles, waardoor ze echt gaan voelen wat er aan de hand is. Daar is met dit onderwijsinitiatief tijd voor.”

De scholieren van het Supreme College behalen - vanaf vwo 3 - in vier jaar tijd niet alleen het diploma, maar ook het internationale Middle Years Programme. Inmiddels hebben al verschillende scholieren de overstap gemaakt naar de nieuwe school. 

Het onderwijs valt tot nu toe in de smaak bij de leerlingen. “Dat er andere lessen worden gegeven, vind ik wel interessant. Aangezien de hele tijd in de klas zitten en de hele tijd uit een boek leren ook niet helemaal top is”, legt scholier Jet uit. “Je kan het wel doen, en je leert er ook iets van, maar dit is veel leuker om te doen.” 

Ook docent Michiel Halewijn is in zijn nopjes met het onderwijsconcept. “Of het beter is dan het klassieke onderwijs? Dat hangt af van je doelstellingen. Wil je alleen je diploma halen, dan misschien niet. Maar wil je goed voorbereid zijn op een leven na school, dan heb je hier veel meer aan dan je alleen voorbereiden op een diploma. Hier verbinden we tijdens de les echt van alles aan elkaar: wiskunde, natuurkunde, filosofie, Engels en Nederlands. En door de tijd die we hebben, kan je ook iets in de week leggen.” 

Het initiatief was er zonder de steun van wethouder Ron de Haan niet geweest. Het kerkgebouw van de Maranathakerk werd recent namelijk nog aangekocht door de gemeente Castricum.

De Haan wil het Supreme College de kans geven om in de markante kerk een vliegende start te maken. “Het wordt een succes als het niet alleen populair wordt in de eigen omgeving, maar ook een satelliet wordt voor kinderen uit een wijde omgeving die denken: dit wil ik gewoon meemaken hier.”

Oprichter Wellen was alles bij elkaar al meer dan tien jaar bezig met de oprichting, van het idee tot het openen van de deuren. “Dit is echt een droom die uitkomt.”

Video: NH Nieuws

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57