impressie van Depot Strandvonderij Castricum
impressie van Depot Strandvonderij Castricum Foto: aangeleverd

Depot Strandvonderij Castricum in Limmen

Cultuur Limmen

LIMMEN - De strandvondstencollectie van oud jutter en later hulpstrandvonder Thijs Bakker is een poosje geleden teruggebracht naar Dirk Bakker, de zoon van Thijs, de huidige hulpstrandvonder van het strand van Castricum. 

Dirk Bakker en zijn broer Frank zijn sinds 19 juli 2005 de hulpstrandvonders van de gemeente Castricum. Hulpstrandvonders worden op aanwijzing van de Burgemeester (hoofd der strandvonderij) benoemd en beëdigd door de Commissaris van de Koning en kan toch wel gezien worden als een van de oudste functies in ons land. 

Op de bovenverdieping van de loods aan de Maatlat 19 te Limmen, heeft Dirk een nieuwe opstelling gemaakt van deze strandvondstencollectie, uitgebreid met nieuwe strandvondsten en bij onze gemeente passende attributen en strandvondsten uit het Strandvondstenmuseum. Het depot is op afspraak te bezichtigen voor groepen van circa tien personen, voor afspraken en verdere informatie over de nieuwe samenwerkingspartner in Castricum kijk je op de website www.strandvondstenmuseum.nl.

Overige collectie 
Een groot deel van de museumcollectie heeft een mooie nieuwe bestemming gekregen. Over een nieuwe bestemming voor de Bakkumse Schelpenkar vindt nog overleg plaats. De historische tuinbouwwerktuigen zijn voornamelijk overgenomen door een agrariër in Castricum, die er waarschijnlijk een eigen museumpje mee gaat maken. De historische kamer en vitrine met kruiwagenmodelletjes zijn geschonken aan de Viva Zorggroep ten behoeve van de reminiscentie ruimten in de Santmark en Huis ter Wijck. De typisch bij Castricum horende karretjes zijn inclusief vitrine geschonken aan de Werkgroep Oud Castricum. Er vindt op dit moment overleg plaats over een herbestemming voor een deel van het smalspoor en de historische houtzagerijlorrie met het erfgoedpark De Hoop in Uitgeest. De strandvondsten van de strandslagen ten noorden van Castricum hebben een bestemming gevonden in het kunst- en juttersmuseum van de samenwerkingspartner te Callantsoog.

Menno Twisk van het Strandvondstenmuseum werkt aan een initiatief om een Stichting in het leven te roepen die de cultuurhistorische, educatieve- en zorg relateerde missie van de vroegere sociaal culturele onderneming op de Zanderij voort kan zetten. Via de Stichting zouden er straks lezingen, presentaties, demonstraties en gastlessen op locatie met het ‘reizende’ Strandvondstenmuseum verzorgd kunnen worden, maar ook door- of bij de samenwerkingspartners. De meeste thema’s en onderwerpen zijn streek historisch van aard en hebben vaak een relatie met bijzondere gebeurtenissen (oorlogen) en of oude en of vergeten beroepen. 

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57