Afbeelding
Foto: Pexels

Gemeente oneens met besluit viering Sint Maarten (update)

Algemeen Castricum

CASTRICUM - Sint Maarten mag dit jaar ondanks de verscherpte maatregelen gewoon gevierd worden. Dat is het besluit van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Geen handig signaal, vindt de gemeente Castricum. “Er was overeenstemming dat lokale overheden de viering van Sint Maarten dit jaar zouden ontraden, maar met dit advies doorkruist de Veiligheidsregio dat.” 

De Veiligheidsregio (NHN) is van mening dat het vieren van 11 november gewoon kan, omdat er weinig besmettingsgevaar zou bestaan onder kinderen tot en met 12 jaar. “Sint Maarten mag dit jaar gevierd worden, maar we zijn wel in de ontmoedigende lijn”, vertelt een woordvoerder tegen mediapartner NH Nieuws

Alleen wordt die ontmoedigende lijn met het huidige advies eigenlijk niet uitgesproken, vindt de gemeente Castricum. Inwoners uit de regio zouden juist behoefte hebben aan één heldere boodschap over de viering van Sint Maarten. Die is: liever niet, aldus een woordvoerder van de gemeente tegen NH Nieuws. “We kunnen het feest niet verbieden, maar we moedigen het ook niet aan.”

Nog altijd luidt het devies: ‘hou je aan de regels’, maar het is aan de mensen zélf om verstandig na te denken, stelt de veiligheidsregio. “Ga je langs de deuren, ga dan niet langs verzorgingshuizen. Houd je aan de maatregelen en heb respect voor mensen die niet opendoen.”

Verder adviseert de veiligheidsregio om kinderen ‘op afstand te trakteren’ en aan mensen die het virus dragen, niet open te doen en ‘een bordje aan de deur te hangen’. “We vragen iedereen verantwoordelijk om te gaan met de coronacrisis, dus ook op elf november. Doe het veilig en verstandig.”

Liever had de gemeente gezien dat de veiligheidsregio zou adviseren om dit jaar niet de straat op te gaan, maar Sint Maarten thuis te vieren. “Het is beter om die avond binnen te blijven met de kinderen, en spelletjes te doen met lichtjes aan en snoepjes om te winnen. Dát is veilig en verstandig.”

Update: op donderdag 22 oktober liet Veiligheidsregio Noord-Holland Noord weten dat het advies is gewijzigd: 

Het leek even door te kunnen gaan, maar Veiligheidsregio Noord-Holland Noord geeft na het overleg van het Regionaal Beleidsteam het dringende advies om de viering van Sint-Maarten niet door te laten gaan. 

“Het risiconiveau van onze regio is vandaag gestegen van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’. Daarom is het dringende advies van de veiligheidsregio geen Sint-Maarten te vieren. Ouders hebben een eigen verantwoordelijkheid om de afweging te maken of ze op 11 november wel of niet hun kinderen langs de deuren laten gaan, maar het wordt sterk afgeraden om nieuwe besmettingen te voorkomen. We moeten met man en macht zorgen dat het virus wordt teruggedrongen.”

Er wordt ook veel gebroed in het gebied, o.a. door de kievit.
Een rondleiding langs unieke natuur van Stichting de Hooge Weide 2 uur geleden
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03