Logo uitkijkpost.nl

Foto: aangeleverd

Castricum

De Hoep viert internationale dag van de trekvogel

CASTRICUM - Op zaterdag 10 oktober viert bezoekerscentrum de Hoep de internationale dag van de trekvogel. Jong en oud worden op deze dag uitgenodigd voor een afwisselend programma dat geheel gewijd is aan de trekvogels in het duingebied.

Op 10 oktober is het weer World Migratory Bird Day (WMBD). In Bezoekerscentrum de Hoep vieren ze deze dag met een leuk en informatief programma waarin de trekvogels van de Nederlandse duinen en hun reis richting het zuiden centraal staan. Het programma is mede mogelijk gemaakt door sponsorgeld van de deelnemers aan de Wandel- en Halve Marathon van Egmond, georganiseerd door Le Champion.

In het bezoekerscentrum is een nieuwe tentoonstelling te zien over de najaarstrek. Ook worden er meerdere lezingen gehouden over trekvogels. Vogelaar Hans Stapersma vertelt over de vogeltrek in Nederland, met name over de resultaten van de EuroBirdWatch 2019. Zijn lezing is ook online te vinden. Bioloog Herman van Oosten doet onderzoek naar de tapuit in de duinen en legt uit waarom deze vogel zo bijzonder, maar inmiddels ook zeldzaam is. Voor kinderen is er een leuke en leerzame vogelworkshop van Mad Science.

Voor wie trekvogels in het wild wil zien, is er een nieuw vogelrouteboekje samengesteld met twee wandelroutes en een fietsroute langs verschillende vogeluitkijkpunten. Op de noordelijke route uit het boekje staan op 10 oktober enkele boswachters die ter plaatse vertellen over de trekvogels in het landschap. Het boekje is voor 3,95 verkrijgbaar in de winkel van de Hoep. Wie mee wil doen aan de wandeling kan zich daarvoor via de website aanmelden.

Vanwege de coronamaatregelen is het voor de meeste activiteiten nodig je vooraf aan te melden en een tijdvak te reserveren. Voor deelname aan de wandeling geldt daarbij een maximum van 2 personen per gezelschap. Voor kinderen onder de 13 jaar geldt deze beperking niet.

Voor aanmelden en reserveren, ga naar www.pwn.nl/eropuit.

Sponsoring Le Champion
In 2020 en 2021 besteedt PWN extra aandacht aan vogels. Mede dankzij de donaties van de Wandel- en Halve Marathon van Egmond, georganiseerd door Le Champion, kan PWN het duingebied aantrekkelijk houden voor vogels en kunnen ze een aantal projecten realiseren. Zo wordt er een vogelobservatiehut vernieuwd, plaatsen ze acht informatiepanelen over trekvogels en kan het belangrijke tapuitenonderzoek van bioloog Herman van Oosten worden voortgezet. Ook de fototentoonstelling in De Hoep en het nieuwe routeboekje zijn mede gefinancierd met sponsorgeld van Le Champion.

Als dank krijgen 200 deelnemers van Le Champion het routeboekje Focus op Vogels op 10 oktober gratis en worden zij van harte uitgenodigd mee te doen aan de wandeling langs de Noordelijke route. 

Meer berichten