Logo uitkijkpost.nl

Foto: Pixabay

Castricum

Eerste dag mondkapjes in voortgezet onderwijs zit erop

CASTRICUM - De eerste dag dat jongeren het dringende advies kregen om een mondkapje te dragen op de gangen en in de aula van school zit erop. De verslaggevers van Kijk op Castricum en de Uitgeester peilden de reacties van een aantal leerlingen. 

Het Clusius College en de scholen die vallen onder Stichting Voortgezet Onderwijs Kennemerland (SVOK): het Bonhoeffercollege en het Jac. P. Thijsse College in Castricum en het Kennemer College in Beverwijk en Heemskerk besloten het dragen van een mondkapje te verplichten om onduidelijkheden te voorkomen. De basisregel voor leerlingen en medewerkers is: als je loopt gebruik je een mondkapje. Eet/drink je iets, dan kan het kapje even af. 

“Ach, het viel eigenlijk wel mee”, zo reageerde een 15-jarige leerling van het Jac P Thijsse college in Castricum. “Tijdens de pauze heb ik mijn mondkapje even afgedaan, er was niemand die erop lette.” Andere leerlingen liggen helemaal in een deuk als één van hun vrienden verklaart dat zijn bril constant besloeg terwijl hij door de gang liep. Ook spraken wij met één van de ouders die vertelt dat dochterlief in de puberleeftijd vanmorgen verschillende stoffen mondkapjes paste en zich afvroeg of ze wel bij haar outfit pasten. 

Een 15-jarige leerling van 4 vwo van het Jac. P. Thijsse College zegt niet zo goed te snappen waarom de mondkapjes verplicht zijn gesteld. “Minister Slob vertelde in het journaal dat het advies geldt op plekken waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, maar voor ons geldt helemaal niet dat we tot elkaar 1,5 meter afstand moeten houden! Hij bedoelde dan denk ik eigenlijk de afstand tussen leerlingen en docenten, want daar geldt wel de 1,5 meter.” Een andere leerling uit dezelfde klas verklaart dat hij het wel vervelend vond met ademen: “Maar alleen als ik door mijn mond adem, dan is het net of ik allemaal stof inadem.”

Al met al lijken de leerlingen het dragen van een mondkapje niet zo’n probleem te vinden. Toch hopen de meesten dat het niet lang hoeft te duren en dat we COVID-19 snel verslaan. 

Meer berichten