Afbeelding
Foto: aangeleverd

Huis van Hilde: nieuwe 'Vondst van de Maand'

Algemeen

CASTRICUM - Vanaf dinsdag 10 december is er in Huis van Hilde weer een nieuwe Vondst van de Maand te bezichtigen. De vondst is deze keer het handvat van een zweep uit de periode van de drooglegging van de Beemster. Het handvat werd gevonden in 2007 tijdens archeologisch onderzoek bij een stolpboerderij in Middenbeemster. De zweep wordt nu voor het eerst tentoongesteld in Huis van Hilde. Aanleiding hiervoor is de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Beemstermolen. Toptechniek van wereldformaat die vanaf 17 januari 2020 te bezichtigen is, ook in Huis van Hilde.

De zweep

Niet vaak wordt er een zweep gevonden bij archeologische opgravingen, omdat het materiaal waar het van gemaakt is vaak vergaat met de tijd. Van deze zweep is alleen het handvat bewaard gebleven, wat gemaakt is van gevlochten riet met een leren omhulsel. Dit leer is versierd met golvende stiksellijnen. Het is helaas niet bekend waar deze zweep precies voor is gebruikt, maar we weten wel dat hij tussen 1600 en 1825 in de waterput terecht moet zijn gekomen, wat samenvalt met de drooglegging van het gebied.

Vondst van de Maand

Het provinciaal archeologisch depot zit vol bijzondere vondsten uit Noord-Holland. Uit deze rijke collectie wordt maandelijks een selectie gemaakt die getoond wordt in de speciale 'Vondst van de maand' vitrine. De Vondst van de Maand is gratis toegankelijk en tijdelijk te bezichtigen in Huis van Hilde. Meer informatie is te vinden op de website van Huis van Hilde.