Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd

Laatste zomeropening Gemaal 1879 tijdens kunstroute Akersloot

AKERSLOOT - In het weekend van 5 en 6 oktober is in het kader van de kunstroute Akersloot het Gemaal 1879 voor de laatste keer dit zomerseizoen zowel op zaterdag 5 als op zondag 6 oktober te bezoeken zijn.

In het gemaal exposeert de Cor Kerssens uit Akersloot met metalen objecten en schilderijen van zijn hand. Deze expositie trok al veel publiek. Dit weekend is de laatste mogelijkheid om met het werk en met Cor zelf  kennis te maken.

Het gemaal zal beide dagen af en toe draaien en water verpompen. Tevens kunt u uitleg krijgen over de werking ervan en de functie in de waterhuishouding van de omgeving. Op de zolder van het gemaal vertelt Stichting Oer-IJ op welke wijze het gebied van Castricum en omliggende dorpen vorm heeft gekregen. Met kaarten, naslagwerken en deskundige toelichting wordt dit begrijpelijk gepresenteerd.

Op zondag organiseert Stiching Oer-IJ een korte wandeling. Tijdens deze wandeling bekijkt u de waterlopen rond het gemaal, waaronder het polderpeil en boezempeil. Ook ziet u dat hier een mogelijkheid is om in droge tijden boezemwater in te laten. Op zeer korte afstand komt u diverse landschapstypes tegen. Akersloot ligt op twee hoge, droge strandwallen, gescheiden door een lage, natte, strandvlakte, de Binnengeesterpolder. Naar het oosten liggen de natte veenpolders, ooit een uitgestrekt moeras, zoals de Dorregeester- en Hempolder, elk met een eigen bemaling.

Deze wandeling vindt plaats op zondag, start op het gemaal om 13 uur. Lia Vriend is dan uw deskundige gids op deze wandeling van 1,3 km die ongeveer een uur duurt. Aanmelding is niet nodig.

Het gemaal is te vinden op het adres Fielkerweg 4 (Klein Dorregeest) te Akersloot. De deuren staan op zaterdag en zondag open van 11 tot 17 uur.

Meer berichten