Door middel van goed overleg met overheidsinstellingen, andere instituten en particulieren zet de Stichting Alkmaardermeeromgeving zich in voor behoud en verbetering landschapskwaliteit
Door middel van goed overleg met overheidsinstellingen, andere instituten en particulieren zet de Stichting Alkmaardermeeromgeving zich in voor behoud en verbetering landschapskwaliteit Foto: Wim Sminia

Stichting Alkmaardermeeromgeving nog niet op sterkte

Algemeen Regio

Voluit luidt de naam Stichting tot Behoud van Natuurlijke en Cultuurhistorische Waarden in de Alkmaardermeeromgeving, maar dit wordt veelal afgekort tot Stichting Alkmaardermeeromgeving. De stichting is een vrijwilligersorganisatie voortgekomen uit een actiegroep in Akersloot, die in 1990 is omgezet in een stichting. Na de fusie met de gemeente Castricum en Limmen in 2002 is het aandachtsgebied van de stichting verruimd. In 2007 is ook het grondgebied van de gemeente Uitgeest daar bij gekomen.

De stichting heeft dus een groter aandachtsgebied dan de naam doet vermoeden. De naam is ongewijzigd gebleven – was dat verstandig? Vermoed wordt dat de naam voor de inwoners van de kernen Castricum en Limmen weinig zeggingskracht heeft omdat zij zichzelf niet zien als bewoners van de Alkmaardermeeromgeving. Als het gaat lukken om de stichting weer op sterkte te krijgen, moet een nieuwe naam de lading beter dekken.

Voor het behoud en verbetering van kwaliteit in het buitengebied blijft het informeren en beïnvloeden van provinciale en lokale overheden en andere organisaties onverminderd van belang. De stichting participeert in: de Overleggroep Buitengebied Castricum, de Overleggroep Strandgebied Castricum, de Klankbordgroep Duin en Bosch, de Kerngroep Zanderij, het Ontwerpatelier Poort naar de Duinen en de Monumentenraad. Voor de trouwe achterban aan donateurs wordt jaarlijks een bijeenkomst en een excursie georganiseerd. Met het Voorjaarsbericht worden zij over allerlei natuur- en landschapszaken geïnformeerd.

De stichting heeft dus wel bestaansrecht maar mist bestuurskracht en heeft een tekort aan uitvoerende medewerkers, tenzij nieuwe belangstellenden zich melden. Er is een dringende behoefte aan mensen met bestuurlijke ambities, met juridische kennis, planologische kennis, maar ook aan mensen met schrijfvaardigheden, of die kunnen omgaan met sociale media en/of kennis van zaken hebben over landschap en natuur. Geïnteresseerden kunnen dat kenbaar maken per e-mail: secretariaat@alkmaardermeeromgeving.nl.

Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20
De cast traint volop.
Grote hit in de maak: JPTeens on Stage verbindt en verrast! 14 apr, 11:03
Afbeelding
Alzheimer Trefpunt Castricum 13 apr, 13:57