Logo uitkijkpost.nl
Burgemeester Mans in gesprek met de leerlingen
Burgemeester Mans in gesprek met de leerlingen (Foto: aangeleverd)
Castricum

Van rotzooirobot tot afvallen-app

DesignWeek op Montessorischool zeer geslaagd

Bruisende ideeën voor het thema veilige leefomgeving hadden de leerlingen van de Montessorischool Castricum genoeg. Burgemeester Toon Mans sprak op 19 februari bij de opening van de DesignWeek met de leerlingen over veiligheid en was benieuwd wat zij met dit 'lastige onderwerp' zouden aanvangen. De ideeën waren deel van 'design-think': welk probleem van welke persoon ga je oplossen? En zo bouwden zij in een paar dagen zelf robots, apps en websites met oplossingen voor veiligheidsproblemen die zij hadden ontdekt. Begeleid door Floor Coonen en haar collega's van DesignWeek@school en leergierige ouders.

Patroonherkenning, pixeltekeningen, instructies bedenken, digitaal leren en met visuele codeblokken in Code.org en Scratch eigen programma's en ga mes maken. Dat is een snelle greep uit de vaardigheden die de Montessorileerlingen kregen aangereikt. Van 4 tot 12 jaar oud, ieder op z'n eigen niveau en met veel samenwerken natuurlijk. Wat leverde dat op? Op dinsdag dekten al veel kinderen met plezier de ontbijttafel –als de ouders maar de juiste programmeerinstructies gaven: steek linkerarm uit, pak jampot, draai kwartslag naar links, laat jampot los. Ai, sommigen moesten nog oefenen. Op donderdag verschenen op school de eerste resultaten. Bijvoorbeeld een website om pesten tegen te gaan: voor gepesten en pesters die via een game leren van elkaars gedrag. Kiezen voor gezond eten met hulp van de afvallen-app die je vertelt of bepaalde voeding wel of juist niet gezond voor je is.

Kleuters knutselden een enorme robot (anderhalve kleuter hoog) die permanent de lokalen kan schoonvegen. En de wijkagent toonde interesse in een ontwikkelde app die leerlingen ondersteunt veilige fietsroutes naar school te kiezen. Tijdens de presentatie op vrijdag moesten toegestroomde ouders en grootouders alle zeilen bijzetten om de flitsende uitleg van hun 21e-eeuwse (klein)kinderen te volgen over alle gloednieuwe superhandige programma's die zij hadden ontwikkeld. Diep onder de indruk kochten sommige ouders gauw nieuwe jam.

Tekst en foto's: Aleid Bos

Meer berichten