Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd

Tips om een daklekkage te voorkomen

  Zakelijk

Een daklekkage wil niemand, je huis en soms zelfs je spullen raken beschadigd met reparatiekosten als gevolg. Vooral in de herfst en winter is de kans op daklekkages het grootst. In de herfst valt er veel regen en verstoppen gevallen bladeren je regenpijp en in de winter is de sneeuw een veroorzaker. Wil jij weten hoe je daklekkages thuis kan voorkomen? Je leest het in dit artikel.

Houd de dakgoten schoon en leeg
Eén van de grootste oorzaken van een daklekkage is een slecht functionerende dakgoot. Wanneer deze verstopt zit met bijvoorbeeld blad dat van bomen is gevallen, is het voor het water moeilijk om weg te stromen. Op een plat dak hoopt het water zich op het dak op, wat uiteindelijk tot een lekkage leidt. Bij een schuin dak loopt het water via de muren naar beneden en leidt mogelijk zo tot een lekkage. Om lekkages te voorkomen is het verstandig, om minstens één keer per jaar de dakgoot leeg te halen.

Voer eens per jaar een dakinspectie uit
Het dak is uiteraard een belangrijk onderdeel van het huis, maar toch kijken mensen hier vaak te weinig naar. Achterstallig onderhoud is ook een oorzaak van daklekkages. Door je dak regelmatig te controleren op mankementen en onderhoud uit te voeren, voorkom je dat je voor hoge kosten komt te staan of dat je delen van je dak moet vervangen. Het is goed te begrijpen dat niet iedereen zelf het dak op wil gaan, het is hoog en wanneer je niet weet wat je doet is het niet geheel veilig. Schakel daarom een dakdekkersbedrijf in voor deze klus. Zij weten precies wat ze moeten doen en zorgen ervoor, dat jij geen omkijken meer hebt naar je dak.

Let goed op je omgeving
Door je omgeving goed in de gaten te houden, is het mogelijk om je dak beter te onderhouden en een daklekkage te voorkomen. Let bijvoorbeeld op bomen die naast het huis staan. Als takken boven het dak hangen, vallen er eerder stukken tak en blad op het dak. Zodra takken beginnen te overhangen of zelfs op het dak komen, verwijder je deze. Wanneer de takken te hoog zitten, is het verstandig om een hovenier in te schakelen om de takken te verwijderen.

Voorkom lekkages door een goed dak
'Goedkoop is duurkoop' is een bekend Nederlands gezegde en dit gaat ook op voor daken. Het gezegde betekent dat wanneer je iets goedkoop koopt, het door bijkomende kosten uiteindelijk nog steeds duur is. Vandaar dat wanneer je toch voor een goedkope oplossing kiest, het mogelijk is dat je uiteindelijk veel verder van huis bent en het nodig is om het dak te vernieuwen. Om deze reden is het verstandig om goed onderzoek te doen, naar welk type dak het beste past bij jouw huis en omgeving. Vervolgens ga je niet voor het goedkoopste dak, maar de best passende in jouw situatie.

(Dit is een betaald artikel)

Meer berichten