Logo uitkijkpost.nl

4 tips om te besparen op je energierekening

  Zakelijk

CASTRICUM - Ieder jaar gebeurt het weer: de afrekening van je energiemaatschappij valt op de mat. Met goede hoop open je de envelop, maar de energiekosten vallen altijd weer tegen. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen om je woning zo energiezuinig mogelijk te maken. Hier vind je een aantal handige tips.

Investeer in duurzame apparatuur
Er zijn enkele apparaten die vrijwel de hele dag energie verbruiken. Denk hierbij aan je koelkast, verwarmingsketel of diepvries. Bij dit soort apparaten is het de moeite waard om te investeren in modellen die minder energie verbruiken. Je herkent deze zuinige apparaten aan hun energielabel, waarbij label A+++ de beste keuze is. Voor verwarmingsketels geldt dat HR- en HRe-ketels de zuinigste opties zijn. De gemiddelde verwarmingsketel prijs ligt dan wel hoger, maar je verbruikt ieder jaar wel minder energie.

Laat apparaten niet onnodig aanstaan
De meeste elektrische apparaten heb je slecht één of twee keer per dag nodig. Wat dacht je van je televisietoestel, je computer of opladers voor je telefoon? Deze apparaten verbruiken gewoon energie, zelfs wanneer je ze niet gebruikt. Haal daarom de stekkers uit deze apparaten en laat ze niet standby staan. Natuurlijk moet je dit niet bij alle apparaten doen. Zo is het onveilig om je inbraakbeveiliging alleen 's nachts aan te zetten en moet je koelkast ook altijd ingeplugd zijn.

Isoleer je woning
Goede isolatie zorgt ervoor dat je minder energie verbruikt om je woning te verwarmen. Er zijn talloze manieren om je woning te isoleren. Zo is het mogelijk om al je ramen te vervangen met HR++ glas. Of kies ervoor om isolatiemateriaal in je spouwmuur, vloer of dak aan te laten brengen. Een goedkopere optie is het plaatsen van tochtstrips, zodat de kou je huis minder makkelijk binnendringt.

Ga slim om met water
Je wasmachine en vaatwasser verbruiken allebei veel energie. Daarom is het verstandig om nooit een was te draaien voor slechts een paar kledingstukken. Wacht tot je een volle trommel hebt en zet je vaatwasser ook niet aan totdat deze vol is. Verspil ook minder warm water door altijd te douchen en door geen bad te nemen. Met een bad verbruik je namelijk twee keer zoveel water dan met een douchebeurt van 10 minuten, wat natuurlijk allemaal wordt opgewarmd door je verwarmingsketel. Een waterbesparende douchekop is vervolgens de kers op de taart.

Meer berichten