Logo uitkijkpost.nl
Foto: Pixabay
Limmen

SV Vredeburg wint sleutelduel

  Sport

LIMMEN - Op vrijdagavond 25 maart was het volle bak in de benedenzaal van Cultureel Centrum Vredeburg. Het eerste achttal van SV Vredeburg ontving de Heemsteedse Schaakclub voor een cruciaal duel in de eerste klasse B van de bondscompetitie. De overige schakers speelden ronde negentien van de interne competitie.

Vredeburg 1 moest winnen van directe concurrent Heemsteedse SC 1 om het verblijf in de eerste klasse te continueren. Na een uurtje schaken zorgde Hidde Ebels voor het eerste volle punt. Via een mooie aanval over de open h-lijn werd de vijandelijke koning te grazen genomen. Kopman Luc Janssen verdubbelde de voorsprong. Met een briljante loperzet won hij een stuk en daarmee de partij. Ed Stolp die een belangrijke pion verprutste in de opening wist de stelling volledig te kantelen en met een mooie combinatie een punt te scoren: 3-0. 

Maar na nederlagen van Bert en Sandra Hollander en van Barry Blekemolen kwamen de Heemsteders weer langszij. Bert Hollander zag – tot zijn afgrijzen – zijn onbeschermde koning in een matnet gedreven worden. Sandra Hollander verloor eerst een pionnetje, daarna nog één en vervolgens was er geen houden meer aan. Barry Blekemolen knokte voor een remise, maar werd in het eindspel weggeschoven. Harold Ebels leek via een mooie aanval op de damevleugel op een vol punt af te koersen, maar via een laatste krachtsinspanning wist zijn tegenstander remise af te dwingen via ‘eeuwig schaak’: 3,5-3,5. Gelukkig voor Vredeburg was daar nog Bob Stolp, die aan het tweede bord onverstoorbaar een klein voordeeltje uitbouwde naar een belangrijke zege! Met de kleinst mogelijke winnende score van 4,5-3,5 is Vredeburg in veilige haven. 

In de interne competitie behaalde Robin Rommel – nota bene met een gebroken schouder als gevolg van een fietsongeluk – een nette remise tegen Hans de Goede. Ferry Haan won in het middenspel een stuk van Gijs Pouw; wendde het slotoffensief van zijn tegenstander keurig af en pakte aldus een punt. Theo Al en Marcel Wester waren na een leuke partij allebei tevreden met een half punt. Nico Pepping stond een gezonde pion voor tegen Marlies Sturk en leek op weg naar een verrassende overwinning, maar vergaloppeerde zich toch nog in het eindspel: Sturk pakte het cadeautje uit en was blij met het punt. Uit de categorie ‘beter een half ei dan een lege dop’: Jos Admiraal voelde de vermoeidheid toeslaan en bood Remi Aafjes, ondanks een licht voordelige stelling, remise aan. Aafjes hapte vanzelfsprekend toe.

Meer berichten