Logo uitkijkpost.nl
Foto: Ton Revers
Limmen

Limmen klein Monaco tijdens Grand Prix

  Sport

LIMMEN - Nog nat achter de oren van de kermis en de kermisrun konden de partytenten en de vlaggenlijnen alweer van zolder worden gehaald. Limmen stond in het weekend van 2 en 3 oktober in het teken van de Grand Prix. EetBar Lekker was het bruisende middelpunt; hier werden de rondetijden na de races tot in de kleine uurtjes doorgenomen onder het genot van een lekker biertje. Ja, Limmen weet wat feestvieren is. 

Het plan lag al twee jaar op de plank want door de coronauitbraak kon de GP in mei 2020 niet doorgaan. Drie weken geleden besloot de organisatie het evenement een go te geven nadat duidelijk werd dat er publiek bij mocht zijn. Mark Bonne en Erik Lute, die ook de kermisrun organiseren, namen het initiatief samen met hun vriendengroep en werden ondersteund door ongeveer dertig vrijwilligers die het weekend in goede banen leidden. “Eigenlijk was dit een prachtig moment met de GP van Zandvoort nog vers in het geheugen”, aldus Mark. De organisatie kost bijna dertigduizend euro en om uit de kosten te komen werden er o.a. sponsors aangetrokken die de bochten konden ‘kopen’. EetBar Lekker stelde het café het hele weekend beschikbaar aan de organisatie en regelde zangers en een lekker Grand Prix-menu.

Kermis 2.0
Het circuit liep vanaf het Vislaantje linksaf de Dusseldorperweg op, daarna volgde een haakse bocht waarbij de coureurs flink in de ankers moesten om de Vereeniging op te racen, vervolgens liep de route via de Achterweg richting ‘t Stet terug naar het Vislaantje. Vooral de beruchte ‘Ed van Stralen bocht’ bracht een hoop actie met zich mee. Zaterdag tijdens de kwalificaties raceten de coureurs op een droge baan maar zondag tijdens de finales was het circuit flink nat en de bocht spekglad. De coureurs die reden met een topsnelheid van 35/40 kilometer per uur moesten uit alle macht bijremmen en strak insturen om niet van de baan te raken. De gasten op het VIP Deck dat Van Stralen in de bocht had opgebouwd genoten van het spektakel. “Gister leek het wel kermis 2.0 en vandaag kermis 3.0”, aldus mevrouw Van Stralen.

Oefenen in een oude kart
Coureurs Ron de Nijs en Cody Kerssens, die uitkwamen voor Gerard de Nijs Transport en Kraanverhuur, hadden zich goed voorbereid: “In een oude kart van de voormalige kartbaan Limmen, waar ons bedrijf nu is gevestigd, hebben wij geoefend op het industrieterrein”, aldus Ron. In de kwalificaties, waaraan 330 coureurs meededen, waren de heren de snelste van hun heat maar helaas mochten zij zich op de finaledag niet kronen tot de nieuwe Max Verstappen en Lewis Hamilton van Limmen. De coureurs reden per heat tien minuten en de snelste ronde werd genoteerd. De drie snelste coureurs en de drie snelste bedrijven kregen aan het einde van de finaledag een plaats op het podium voor de befaamde champagnedouche.

Nabeschouwing
Aan het einde van de dag maakt Mark Bonne de balans op: “Met duizenden toeschouwers, 330 coureurs, 25 karts waarvan er 6 uitvielen gedurende de race, 750 meter dranghekken, topsnelheden tot 40 km per uur, een fantastische safety car met maar liefst 420 pk beschikbaar gesteld door Van der Steen en een sloot vol bier, kijken wij als organisatie terug op een prachtig GP-weekend.” Tijdens de prijsuitreiking fluistert een van de GP-fans tegen de verslaggever: “Toch is er eigenlijk maar één prijswinnaar en dat is de organisatie zelf.”

Prijswinnaars
Bedrijvencompetitie
1. Dibo Installatietechniek 2
2. Administratiekantoor Alckmaer Racing
3. Autobedrijf Harry Levering

Individuele competitie
1. Frank Blom
2. Henk Dogger
3. Tom van Leen

Meer berichten