Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd
Castricum

Volleybal Croonenburg omarmt ASM

  Sport

CASTRICUM - In de media, op scholen, wordt er veel gesproken over bewegingsarmoede bij kinderen en jongeren. De coronatijd heeft daar ook zijn invloed op. Vooral zaalsporten konden weinig trainingen verzorgen. Volleybalvereniging Croonenburg heeft dat opgepakt in is op zoek gegaan naar uitdagender, veelzijdigere manieren van bewegen, van trainen. De vereniging kwam uit bij het Athleitic Skills Modell (ASM). Het doel is met volleybal en ASM veelzijdig bewegen stimuleren bij kinderen.

De aftrap
Op 16 september hield Croonenburg samen met sportservice Kennemerland een introductie lezing (en actieve training) over het Athletic Skills Modell, De avond werd bezocht door trainers van Croonenburg en diverse gymdocenten. Voor velen een kennismaking met iets moois.

Dynamische trainingen
Natuurlijk leren de jonge volleyballers volleyballen bij Croonenburg maar de trainingen zijn gericht op veelzijdig en gevarieerd bewegen. Trainster Merel Besseling (en gediplomeerd ASM) zegt hierover: “Ik zoek steeds naar oefeningen waarbij de volleyballers vaardiger worden in bewegen, plezier beleven aan bewegen en ook nog betere volleyballers worden.” De oefeningen zijn lang niet allemaal volleybal specifiek maar bevat veel elementen uit andere sporten, andere vormen van bewegen. De trainingen van Merel zien er dan ook dynamisch uit (veel variatie veel loopvormen, veel verschillende manieren van balcontact). De kinderen worden beweeglijker, fitter.

Aantrekkelijk aanbod
Croonenburg is enthousiast. De club gaat een stap verder. Eens in de 6-8 weken maken de jeugdleden van 6 tot 14 jaar een uitstapje naar een andere vorm van bewegen. Zo hebben zij op maandag 4 oktober een Lindyhop-Clinic van Wynzen Pauzenga. Wynzen is zelf top volleyballer bij Croonenburg geweest en wilde wel iets terug doen voor zijn oude club. Hij heeft er zin. Het aanbod stopt niet bij deze clinic. Er komen meer clinics aan: klimmen, squash, kickboksen, loopscholing, jeugdfitness. Met andere sporten lopen nog contacten. Daarnaast geeft een aantal jeugdtrainers ook clinics op basisscholen.

Meer berichten