Logo uitkijkpost.nl
Foto: Ralph Tuijn Adventurer op Facebook
video's Castricum

"Tijdens een storm ben ik nog meer in mijn element"

  Sport

Hij gaat er weer voor, Castricummer Ralph Tuijn staat voor een nieuwe uitdaging. In december 2018 gaat hij roeiend van Portimão in Zuid-Portugal naar Cayenne in Zuid-Amerika. Hij hoopt dit in 50 dagen te doen en zoals altijd weer voor het goede doel. Ditmaal om geld op te halen voor de Plastic Soup Foundation.

Woensdag 5 december is het voor Ralph geen pakjesavond, want dan stapt hij in het vliegtuig naar Portugal. Een week later wil de beroepsavonturier aan zijn tocht over de Noordelijke Atlantische Oceaan beginnen, mits de weersomstandigheden dit toelaten.

Ralph laat weten het meest zin te hebben in "18 Uur per dag te sporten, heerlijk lekker alleen te zijn en grote vissen te gaan vangen." Hij ziet nergens tegenop vertelt hij: "Het is mijn favoriete leefomgeving en ik ben blij met een storm, dan ben ik alleen nog maar meer in mijn element."

En stormen met golven van 6 meter hoog heeft hij wel meegemaakt tijdens zijn vorige roeitochten over 6 oceanen in meer dan 500 dagen. Menig tegenslag heeft hij te verduren gehad. Zo is zijn boot getroffen door de bliksem, waardoor er veel apparatuur kapot was, is hij tweemaal overvaren door een olietanker en heeft hij schipbreuk geleden bij een atol op de Grote Oceaan. In 2016 is hij 2 dagen na vertrek uit Portugal over de kop geslagen. Niet zijwaarts, zoals hij al een keer of 20 meemaakte, maar 'kop over kont', wat een stuk heftiger is. "Ik wilde nog doorroeien ondanks alle blauwe plekken, maar er was zóveel apparatuur verloren gegaan. Ik ben toen teruggesleept door een Portugees marineschip dat daar in de buurt was."

Ralph steunt met zijn tocht de Plastic Soup Foundation en hij heeft een site aangemaakt waar mensen geld kunnen doneren. "Het gaat om bewustwording en logisch nadenken. Als ik koffie bestel, zit daar zo'n plastic spateltje in. Die had ook van hout kunnen zijn." Hij hoopt dat er minder plastic producten zullen worden gemaakt, en dat daardoor ook het plastic dat in de oceanen terecht komt, vermindert. Doneren kan via deze website.

Wilt u Ralph volgen tijdens zijn tocht? Dat kan via zijn FacebookpaginaTwitteraccount en www.oceanrower.eu.

Bekijk ook onderstaande video's van Ralph die een enorme Dorade vangt en een gesprek met hem bij Pauw & Witteman in 2012 met daarin beelden die onderweg zijn gemaakt.Door: Monique de Jager

Meer berichten