Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

Spectaculair nieuw parcours AGU Egmond-Pier-Egmond

Sport Regio

Egmond aan Zee - Wie zaterdag 13 januari deelneemt aan 's werelds grootste strandrace kan zijn borst nat maken. Organisator Le Champion kondigde al eerder aan van de 20e editie een spectaculaire strandrace te maken en komt die belofte nu na. Wijk aan Zee krijgt zijn eigen doorkomst. Daarmee wordt het parcours uitdagender dan ooit, maar ook veiliger voor de renners en aantrekkelijker voor publiek.

Nog steeds vindt de start plaats op de Champs Élysée van Egmond aan Zee, de Boulevard Noord. Vanaf daar volgen via de hoofdstrandopgang 18 strandkilometers rechtstreeks naar de Pier in Velsen Noord. Nieuw is dat de renners de Pier in Velsen Noord oprijden, hier het strand verlaten naar de Reyndersweg om een kilometer verder weer het strand op te gaan. Hiermee geeft Le Champion een knipoog naar het verleden, toen deze uitstap standaard onderdeel uitmaakte van het parcours.

"Wijk aan Zee wordt bepalend in de koers"
Vanaf Velsen Noord volgt slechts 2 kilometer strand, waar dit jaar een afbakening wordt geplaatst tussen heen en terug gaande renners, en komt de strandopgang in Wijk aan Zee in zicht. Het vele publiek wat hier jaarlijks trouw het evenement aanschouwt, wordt vanaf de Zwaanstraat beloond met naar verwachting een bepalend moment in de koers. De renners krijgen een 500 meter lange klim met een maximaal stijgingspercentage van 8% voor de kiezen die leidt naar Hotel Het Hoge Duin. Naar verwachting zal hier het verschil gemaakt worden. De klim is weliswaar kort en venijnig, maar kent in zijn steilste stuk een stijgingspercentage dat vergelijkbaar is met de Cauberg. Wie bij terugkomst op het strand richting Castricum aan Zee niet mee zit in de kopgroep of bij het klimmen teveel in het rood heeft gereden kan de kenmerkende Trofee van strandhout wel uit zijn hoofd zetten.

"Klim op Rijckert Aertszweg is even steil als de Cauberg"
De cyclosportieven kunnen zich op de klim meten met de toprenners en strijden mee in een heus klimklassement. Voor publiek bij uitstek een plaats om toprenners en bekenden aan te moedigen vanwege de lagere snelheden en natuurlijk de prima horecavoorzieningen langs de route.

Meer uitdaging voor de renners
Niet minder spectaculair blijft vervolgens de passage in Castricum aan Zee waar een steile klim, afdaling van trappen en hindernissen van strobalen ervoor zorgen dat renners het uiterste uit zichzelf moeten halen. De Boulevard Noord in Egmond aan Zee vormt 7 km verderop als altijd het decor voor de finish. De renners hebben dan 38 kilometer afgelegd, waar dat er voorgaande jaren 36 waren.

Vorig jaar al had Le Champion dit parcours in het vizier. Vele gesprekken met de gemeenten en hulpdiensten later is er dan eindelijk groen licht voor het uitgewerkte plan wat nu op tafel ligt. Van belang is dat niet alleen de toprenners een nieuwe uitdaging hebben, maar vooral ook dat de 4.000 recreatieve renners op een afwisselend parcours aan een veilig evenement kunnen deelnemen. Waar Wijk aan Zee in voorgaande jaren slechts mocht toekijken hoe de renners het kustdorp passeerden, is dit nu één van de publiekstrekkers in het parcours. Daarmee gaat een wens van gemeente Beverwijk in vervulling om Wijk aan Zee meer te betrekken bij het jaarlijkse wielerspektakel. Met hulp van gemeente Beverwijk, gemeente Velsen en hulpdiensten is dat nu gelukt.  

De starttijd is deze editie vastgesteld op 9.00 uur.

Bron en foto: Le Champion

'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 5 uur geleden
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25