Officiële campagnefoto Samira Rafaela
Officiële campagnefoto Samira Rafaela Foto: aangeleverd

Oud-leerling Bonhoeffercollege verkiesbaar voor het Europees Parlement

Politiek Regio

Samira Rafaela (30) uit Uitgeest hoopt dat na 23 mei een langgekoesterde wens gaat uitkomen: een zetel in het Europees Parlement. Ze staat als nummer drie op de verkiezingslijst voor D66. Zo meldt mediapartner NH Nieuws op haar website.

Rafaela is een echte Uitgeestse, geboren en getogen in het dorp als dochter van een Nederlands-Antilliaans-Joodse moeder en een Ghanees-Nigeriaanse, islamitische vader. "Dat heeft mij enorm geïnspireerd om de internationale politiek in te gaan. Ik heb thuis geleerd om over grenzen heen te kijken en te denken." Samira zat op het Bonhoeffercollege in Castricum. Op het Bonhoeffer heeft ze ervaren dat er veel steun en begeleiding voor leerlingen was. Dat de docenten in haar geloofden heeft ervoor gezorgd dat ze zich goed kon ontwikkelen. Daarna studeerde ze bestuurskunde en werkte als beleidsadviseur voor de gemeente Amsterdam. Tegenwoordig adviseert ze de politie over veiligheid en inclusie.

Rolmodel
In april mocht Samira in Berlijn haar rolmodel Obama ontmoeten. 'Het was ontzettend bijzonder om degene die je inspireert te mogen ontmoeten.' Obama geeft haar zelfvertrouwen, 'hij heeft bewezen dat afkomst niet je toekomst mag bepalen'. Tijdens de bijeenkomst had Obama een bijzondere boodschap voor alle kiezers: 'Je laat je grootouders ook niet bepalen welke kleding je draagt, dus waarom zou je door anderen je toekomst laten bepalen. Daarom moet je ook gaan stemmen. Anders beslissen anderen over jouw toekomst.' Deze boodschap wil Samira overbrengen op de jonge stemmer. Mocht Samira als lid van het Europees Parlement worden verkozen, dan kan het echte werk gaan beginnen. Ze wil zorgen voor goede handel en samenwerking in Europa, cybercriminaliteit moet worden aangepakt en meer aandacht voor de rechten van jongeren in Europa. Ze vindt dat alle jongeren recht hebben op goed onderwijs en een beschermde positie op de arbeidsmarkt.

Prioriteit
Als topprioriteit heeft ze 'gelijke kansen' bovenaan de lijst gezet. "Ik merk dat dat lang niet vanzelfsprekend is. Ook ik heb daarmee te maken gehad vanwege mijn afkomst, huidskleur of naam. Ik heb gevoeld wat dat met je kan doen. Iedereen heeft gewoon het recht om erkend te worden. Daar wil ik me voor in gaan zetten." Mocht ze verkozen worden, dan belooft ze nog vaak in gesprek te gaan met haar dorpsgenoten. "Ik wil verschil maken in een Europa waar we diversiteit als kracht zien. En ik wil Europa dichterbij brengen door te laten zien wat er allemaal gebeurt. En de geluiden vanuit de lokale samenleving, zoals hier Uitgeest, mee te nemen naar het Europees Parlement."

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 mei zal Samira Rafaela, kandidaat nr. 3 op de lijst van D66 voor de Europese verkiezingen van donderdag 23 mei, campagne voeren in Heiloo, Castricum en haar eigen Uitgeest waar ze is opgegroeid en altijd heeft gewoond. Vrijdagavond 17 mei zal Samira om 23:30 in De Kamer in Heiloo (Kennemerstraatweg 103) beginnen met een kroegentocht die in Uitgeest zal worden afgesloten. Zaterdag 18 mei zal Samira van 10:00 tot 11:30 flyeren in Heiloo en Castricum. Hierna bestaat de gelegenheid om met Samira in gesprek te gaan tijdens een lunch (11:30-13:00) bij Wier&Ga aan het Bakkerspleintje in Castricum. Tijdens deze bijeenkomsten is er volop ruimte om met Samira te praten over haar ambitie om te bouwen aan een sterk, sociaal en veilig Europa. Als je wilt aanschuiven bij de lunch kun je je aanmelden door te mailen naar secretariaat@d66buch.nl

'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 17 uur geleden
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25