Logo uitkijkpost.nl
Ron de Haan
Ron de Haan (Foto: Gemeente Castricum op Twitter)
Castricum

Koninklijke onderscheiding voor Ron de Haan

  Politiek

Afgelopen donderdag werd Ron de Haan niet alleen geïnstalleerd als wethouder in het nieuwe college van B&W van Castricum, hij kreeg bovendien een 'lintje' opgespeld voor zijn verdiensten als gemeenteraadslid. Hij werd onderscheiden tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Mans speechte voor hem: '14 jaar raadswerk in en voor de gemeente Castricum. Werk dat vaak onderschat wordt en waarin je het zelden goed doet. Werk waar vele uren in gaan zitten en waar niet iedereen warm voor loopt. Maar ook werk dat spannend, uitdagend en voor een ander is. Werk waarin je het verschil kunt maken. En dat deed u.'

Hij noemde De Haan een 'politiek dier, smaakmaker, out-of-the-box, voetballer, schaatser, Woudenaar, vrije denker.' De burgemeester blikte terug: 'Sinds 25 maart 2004 bent u niet meer weg te denken uit de lokale politiek. Uw eerste stappen in de politiek in Castricum waren die op het pad van GroenLinks. Niet veel later, sinds 17 november 2005, nam u een andere, eigen weg. U werd de vooruitgeschoven persoon van DeVrijeLijst, samen met Nina Kivit. Uw eerste speech voor de nieuwe partij ging over de visie Buiten Gewoon Castricum. Sindsdien hebben we van vele mooie toespraken, soms zelfs met een pilotenpet op, mogen genieten. Want welbespraaktheid en gevoel voor theater kunnen we u zeker niet ontzeggen. Het is zeker om die reden dat we u – zelfs in periode dat u het als eenpitter moest doen- met regelmaat op spraakmakende wijze de media wist te halen. U werd daardoor één van dé gezichten van de politiek in Castricum.

U was de grondlegger van het raadsspreekuur, een wijze om de inwoners dichter bij de politiek te brengen. Als fractievoorzitter was u jarenlang lid van het presidium. Maar bovenal was u met hart en ziel woordvoerder over kunst, cultuur maar ook ruimtelijke ordening en andere grote dossiers. Daarnaast was u ook nog eens commissievoorzitter. Het tekent uw enorme inzet voor de lokale politiek.

Uw tournee voor VNG langs de gemeenten om collega-raadsleden bij te praten op allerlei dossiers over bestuurlijke vernieuwing staat mij ook nog helder voor de geest. U geeft alles voor de goede zaak en wil het graag anders doen. U bent wat mij betreft een echte verbinder en zoekt in alles de samenwerking. Als vrijwilliger zet u zich ook nog eens in voor de ijsbaan en voetballen op zondag gaat altijd door. Met vrienden die niet zo hard meer rennen, maar wel genieten, trapt u graag een balletje, waarschijnlijk om het daarna over allerlei zaken in de dorpen te hebben.'

Ron de Haan nam afscheid na veertien jaar als raadslid, maar pakt een nieuwe uitdaging aan: het wethouderschap.

Meer berichten