Logo uitkijkpost.nl
Regio

BUCH strijdt voor behoud btw-aftrek

  Politiek

Voor gemeenten die een ambtelijke fusie zijn aangegaan, valt de afschaffing van de verruimde koepelvrijstelling rauw op het dak. Vanaf 1 januari moet er weer btw worden betaald over de aan de aangesloten gemeenten geleverde diensten.

Ook de BUCH samenwerking tussen Uitgeest, Bergen, Castricum en Heiloo is slachtoffer van deze maatregel. Getroffen gemeenten laten het er echter niet bij zitten en ook de Kamer gaat zich roeren. Fiscalisten zien namelijk nog ruimte.

Volgens de Castricumse gemeentesecretaris en directeur van de werkorganisatie BUCH, Ron Suanet lijkt de afschaffing van de koepelvrijstelling een straf op gemeentelijke samenwerking. Door de koepelvrijstelling hoefde de BUCH Werkorganisatie geen btw door te belasten aan de vier gemeenten waarvoor zij werkt.

Door de afschaffing van de koepelvrijstelling worden de vier gemeenten volgens Suanet gedwongen de btw (rond 12,5 miljoen euro) bij het btw-compensatiefonds te declareren. De resterende 500.000 euro moeten de vier gemeenten zelf bijpassen. Een kostenverhoging op de ambtelijke samenwerking dus.

Om de financiële gevolgen van de uitspraak te beperken, gaan de BUCH-gemeenten het zogeheten mengpercentage, het btw-percentage dat kostenverhogend is, nog eens tegen het licht houden.

Daarnaast wordt met de fiscaal adviseur bekeken welke mogelijkheden er nog zijn om alsnog van de koepelvrijstelling gebruik te kunnen maken en wat daarvan de haalbaarheid is.

Bron: Binnenlands Bestuur

Meer berichten