Logo uitkijkpost.nl
Foto: Monique de Jager
Castricum

Anoniem en straffeloos messen inleveren

  Politie

CASTRICUM - Lever op maandag 11 of donderdag 14 oktober anoniem en straffeloos jouw messen in. Dit kan tussen 9.00 en 17.00 uur op het politiebureau aan de Eerste Groenelaan 68. Draag bij aan een samenleving zonder wapens en geweld!

In de Week van de Veiligheid doet Castricum mee aan de landelijke inleveractie van steekwapens. Het inleveren gebeurt anoniem. Er is dus geen risico dat je bestraft wordt voor wapenbezit. Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen ingeleverd heeft.

Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Veel jongeren staan onvoldoende stil bij de gevolgen van hun gedrag. Ze denken dat het stoer is een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen als ze aangevallen worden. Maar wapens bieden een schijnveiligheid. Met een wapen op zak ga je minder snel een ruzie uit de weg. Je voelt je zelfverzekerder. 

In hoogoplopende ruzies leidt wapenbezit eerder tot het gebruik van een wapen. Als je wapen dan afgepakt wordt, kan het tegen je gebruikt worden. En als je er toch mee weet te steken, zijn de gevolgen groot. Niet alleen voor het slachtoffer. Maar ook voor de dader zelf, omdat hij een strafblad krijgt.

Om het wapenbezit tegen te gaan organiseren het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie en het OM een inleveractie. Ook Castricum doet hieraan mee. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun steekwapen in te leveren. Maar ook volwassenen kunnen hun steekwapens inleveren. 

 De gemeente roept ook iedereen in de sociale omgeving van jongeren op de risico’s van wapenbezit met hen te bespreken. Dat kan de school zijn, het jongerenwerk, maar ook de ouders kunnen hierover een gesprek aangaan met hun kind.

Bron: www.castricum.nl.

Meer berichten