Afbeelding
Foto: Pixabay

Aangrijpende brief van slachtoffer tasjesroof

Ingezonden Castricum

CASTRICUM - De redactie van Kijk op Castricum ontving deze brief van de mevrouw die dinsdag 24 maart beroofd werd van haar tas met inhoud:

"Vroeger vertelde ik weleens mensen dat ik alles al had meegemaakt in mijn leven behalve de dood, maar dat is niet waar. Dinsdag 24 maart om een uur of 15.00, scheen een jongeman het nodig te vinden om mij in het zicht van de veilige haven van de voordeur van appartementengebouw Sans-Souci waar ik woon te moeten overvallen om mijn tas te krijgen. Had ik nog niet genoeg om mij geestelijk mee bezig te houden? Het coronavirus waart hevig rond en de maatregelen om het niet te krijgen, zijn behoorlijk pittig. Moest ik nu als oudere ook nog een overval ondergaan, waarbij mijn tas van onder mijn arm weggerukt werd. Ik was zo verbouwereerd, dat het leek of ik aan de grond gespijkerd was.

De overvaller zei niets, was gekleed totaal in het zwart, had een capuchon op en typische wit/zwart gevlekte bontranden bedekten zijn hele gezicht. Ik schrok me dood. Er stond een monster voor me leek het. De overvaller rende gelijk weg. Eerst kon ik niet geloven dat hij zomaar mijn tas, waarin al mijn belangrijke dingen in het leven, mijn bankpasjes, mijn rijbewijs, mijn ID-kaart, mijn cadeaubonnen, mijn zorgpas, bril enz. enz. zaten, meenam, dus rende ik op mijn manier als 73-jarige achter hem aan. Geen schijn van kans om hem in te halen, ik begon te gillen en te schreeuwen van: geef mijn tas terug, alsjeblieft,alsjeblieft, er zit geen geld in! Maar het proces was niet te stoppen. Ik hoorde een motortje en de dader verdween uit het zicht. Ik rende het straatje nog uit, maar geen motortje, geen dader, geen tas, niets. Ik was volledig overstuur. Daar ging mijn halve leven, weg. Wat nu? Een vrouw aan de overkant riep dat ze de politie zou bellen.

Wist de dader wel waar hij mee bezig was, weet die man wel wat hij aanricht, weten zijn ouders wel wat hun kind voor emotionele gevolgen bij zo'n vrouw op leeftijd aanricht? Mijn tas, waarin al mijn vrijheden en mogelijkheden zaten, wordt afgerukt voor ja, waarvoor eigenlijk? Geld zat er amper in de tas. Het is ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Is dat een mentaliteit, die Castricum wil van de jeugd, die de samenleving wil, die Nederland wil? Nee toch. We moeten naar elkaar omkijken, voor elkaar zorgen om mensen geven maar kunnen wij wel geven om mensen, die op die manier je halve leven afpikken zomaar ineens? Dan mag ik zeker nog dankbaar zijn, dat ik verder geen kwetsuren heb opgelopen.

Iedere keer zie ik weer het beeld van de man in zwarte kleding en bont voor me. Een angstaanjagend beeld, een monster, een nachtmerrie op klaarlichte dag, die je niet wil meemaken. Nu in deze coronacrisis komt het dubbel zo hard aan, omdat er zoveel maatregelen getroffen worden om ons ouderen te beschermen om niet tussen zes planken terecht te komen. De jongeman, die mij stilzwijgend heeft overvallen, zou beter moeten weten. Uiteindelijk zal hij eens als hij zo doorgaat, de prijs voor deze laffe daad moeten betalen. En ik moet ook een prijs betalen voor zijn daden. Ik heb daar niet om gevraagd. Je bent nog zo jong. Denk na, gebruik je verstand en ga wat anders doen dan arme oude mensen, die al zoveel moeten verwerken, te overvallen en met lege handen achter te laten.

Wat zou het fijn zijn als de dader gepakt wordt en ik de spullen uit mijn tas terugkrijg. Misschien zijn er mensen die meer over de overval weten of misschien toevallig ergens in Castricum de spullen uit mijn tas aantreffen. Wat zou dat heerlijk zijn. Ik kan nog steeds niets kopen, want winkels willen dat je per pin betaalt en niet contant. Voor mij een probleem. Ik moet wachten tot ik nieuwe pasjes en codes heb. Ook een rijbewijs en nieuwe ID-kaart moet ik  aanschaffen als die niet meer terechtkomen. Allemaal kosten voor mij die ik weer moet maken. Wat een ellende. In ieder geval hoop ik dat mijn brief mag leiden tot positieve resultaten.

P.s. De zaak is in handen van politie Castricum/Alkmaar, dit mag geen enkele oudere meemaken."

De naam van de briefschrijfster is bekend bij de redactie.

Lees ook: Bugernetmelding i.v.m. beroving