Afbeelding

De mooiste mantelspelden in Vondst van de Maand Huis van Hilde

Ingezonden Castricum

Deze maand ligt de Vondst van de Maand-vitrine in Huis van Hilde vol met fibulae, de mooi versierde kledingspelden uit vroeger tijden. Fibulae zijn eeuwenlang gebruikt om kleding mee vast te spelden. De stof van toga's of mantels werd zo op de goede plaats gehouden. De spelden waren vaak mooi versierd en dienden als statussymbool voor de drager. De Vondst van de Maand-vitrine in museumcafé Hildes Heerlykhyd is gratis toegankelijk.

In de vitrine is een selectie van de mooiste spelden te zien. De mantelspelden zijn niet alleen verschillend in datering, maar ook in materiaal, stijl, grootte en herkomst. Het gebruikte materiaal en de stijl zeggen iets over de tijd waaruit ze stammen. Er waren veel vaardigheden nodig om mooie en kwalitatief goede spelden te maken. Met een mantelspeld kon de drager ook status, macht en rijkdom tonen.

Nieuw in de winkel
Onlangs verscheen een standaardwerk over kledingspelden uit Nederlandse bodem, dat in de winkel van Huis van Hilde te koop is. 'Fibulae uit de Lage Landen', van de hand van Stijn Heeren en Lourens van der Feijst, biedt beschrijvingen en typologie van een groot aantal prehistorische, Romeinse en middeleeuwse fibulae; met duiding van materiaal, decoratie en gebruik. Bijzonder is dat niet alleen museumcollecties en materiaal uit opgravingen zijn bestudeerd, maar ook verzamelingen van particulieren.

Bron en foto's: Huis van Hilde

Afbeelding