Het 50.000ste gezin dat opvoedsteun krijgt van Home-Start is in de bloemen gezet en verrast met een cadeau.
Het 50.000ste gezin dat opvoedsteun krijgt van Home-Start is in de bloemen gezet en verrast met een cadeau. Foto: © Home-Start / Anjo de Haan

Home-Start steunt 50.000ste gezin

Human Interest Castricum

CASTRICUM - Er zijn steeds meer ouders die stress ervaren en vragen hebben over de alledaagse opvoeding. Vrijwilligers van Home-Start Noord-Kennemerland met ervaring in opvoeden bieden tijdelijk steun. Landelijk al aan 50.000 gezinnen.

Willemijn de Lint van Home-Start Noord-Kennemerland: “Ook in de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zien we dat opvoeden vaak leuk is, maar dat de druk op gezinnen groter is geworden. Het komt vaak voor dat je het even niet meer weet, bijvoorbeeld omdat je net een baby hebt gekregen die veel huilt, je zorgen hebt over ziekte in je familie, of de coronamaatregelen de stress in je gezin hebben vergroot. Wacht niet langer en vraag hulp. Een vrijwilliger van Home-Start kan tijdelijk steun bieden. Die heeft ervaring met opvoeden, is ervoor getraind, heeft tijd, luistert en haakt in op wat ouders zelf vragen. Dit lijkt eenvoudig, maar het effect is groot. Je kunt weer verder met je gezin. Het vrijwilligerswerk van Home-Start is voor gezinnen gratis.”

Ouders die bij Home-Start aankloppen, maken vaak iets te veel tegelijk mee. Ze ervaren stress en hebben vaak geen familieleden, vrienden of kennissen in de buurt om op terug te vallen. Een vrijwilliger van Home-Start is dan een tijdelijke uitbreiding van hun netwerk. Ook de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo voeren het Home-Start programma uit onder de naam Home-Start Noord-Kennemerland.
Vrijwilligers van Home-Start hebben zelf ervaring met opvoeden en bezoeken ouders elke week thuis. In deze maanden van corona komt buiten wandelen, videocontact of bellen vaak voor. De opvoedsteun door vrijwilligers is gelijkwaardig en informeel.

Een van de moeders vertelt: “Wat mij enorm geholpen heeft is dat er echt naar mij werd geluisterd. Ze vroeg waar ik behoefte aan had in plaats van dat ze mij iets opdrong. Zij hield mij een spiegel voor en liet mij zelf nadenken. Die aanpak paste bij mij.”
Meer informatie is te vinden op de website www.home-start.nl of neem contact op met Willemijn de Lint van Home-Start Noord-Kennemerland via 06-57534438 of mail naar home-start.nkl@humanitas.nl. Home-Start is een programma van Humanitas.