Afbeelding
Foto: Maaike Polder/ NH Nieuws

Wagdy is pleegouder van zijn kleinzoon: “Moeilijk, want ben zijn vader, moeder én opa”

Human Interest Castricum

CASTRICUM - Hij vervult meerdere rollen te tegelijk: Wagdy Rizk is pleegouder van zijn 8-jarige kleinzoon Jamyen. Er is een schreeuwend tekort aan mensen zoals Rizk. De Castricummer vertelt dat pleegouder zijn mooi is, maar niet per se makkelijk. “Het is heel lastig om de rol van opa, vader en pleegouder te combineren, maar ik doe het met liefde.” 

Dat zegt Rizk (62) voor de camera van mediapartner NH Nieuws. Zijn 8-jarige kleinzoon woont al vier jaar bij hem. “Ik heb nu vrienden en het gaat goed op school”, vertelt Jamyen. Wagdy Rizk heeft geen seconde getwijfeld of hij de zorg voor zijn kleinzoon tijdelijk wilde overnemen. Maar het valt hem in zijn eentje af en toe best zwaar, mede omdat Jamyen een lichamelijke beperking heeft. Jamyen: “Ik vind mijn leven wel gewoon, maar als ik soms naar deze hand kijk, denk ik: hoezo heb ik zo’n kleine hand?” 

Bij Jamyens geboorte ging het bijna mis: hij was te vroeg en daardoor bleef hij vastzitten in moeder. Een dokter moest hem er hardhandig uittrekken, legt zijn grootvader uit, en daarmee raakte Jamyens arm volledig verlamd. Rizk: “Het was dat of zijn leven. Hij noemt het nu zijn kleine arm, want hij is ook iets kleiner.” 

Jamyens beperking bemoeilijkt het pleegouderschap voor zijn opa, die afgelopen april zijn baan heeft opgezegd om met volle toewijding te kunnen zorgen voor zijn kleinzoon. Ook vindt Rizk het lastig om een rol te vervullen als opa, pleegouder en vader van zijn dochter. “Die driehoek had ik van tevoren niet zo lastig ingeschat.” Hij krijgt daarom hulp van Jeugdzorgorganisatie Parlan. Als hij een vraag heeft over de opvoeding van zijn kleinzoon kan hij altijd een contactpersoon bellen. Openhartig vertelt Rizk dat er best dingen ingewikkeld zijn aan pleegouderschap.

Van de gemeente Castricum kreeg de opa en pleegvader woensdag 28 oktober een bos bloemen uit de handen van wethouder Ron de Haan. “Fantastisch dat Wagdy dit doet. Dit is zo belangrijk. Dit kan je alleen maar doen als je echt heel veel liefde hebt.”

Bekijk de videoreportage van NH Nieuws hier

Week van de Pleegzorg
In de regio Noord-Holland Noord zijn er op dit moment nog ongeveer 100 kinderen die tijdelijk of langer niet thuis kunnen wonen, op zoek naar een pleeggezin. Pleegzorg Nederland organiseert dinsdag 10 november een online informatieavond voor inwoners uit de regio Alkmaar die meer informatie willen over pleegouderschap. Meer informatie is ook te vinden op www.openjewereld.nu.