Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd
Castricum

Zwaaien voor een glimlach

  Human Interest

CASTRICUM - Op donderdag 1 oktober start de landelijke Week van de Eenzaamheid. In Castricum wordt deze week omgedoopt naar de Week van de Ontmoeting. Vooral in deze tijd van corona is het fijn en goed dat we elkaar zien en ‘op afstand’ kunnen ontmoeten.

Vorig jaar lanceerde de gemeente Castricum in samenwerking met Welzijn Castricum het Steunpunt Eenzaamheid (www.steunpunteenzaamheid.nl/castricum). Toen werden 8 ambassadeurs voorgesteld die zich samen met professionals inzetten voor dit maatschappelijk probleem. Inmiddels is het een jaar verder en is er veel gebeurd. Eenzaamheid komt in alle lagen van de bevolking voor; jong en oud, moeders en vaders met een gezin, mensen met of zonder baan, mensen die gescheiden zijn, studenten en nieuwkomers. Mensen met een beperking, mensen met een chronische en/of psychische ziekte. Maar ook wanneer het lijkt voor de buitenwereld dat je alles voor elkaar hebt kun je je soms van binnen erg alleen of eenzaam voelen. Het is een emotie die bij het leven hoort en die vaak vanzelf weer over gaat. Toch rust er nog steeds een taboe op.

De doelstelling van de gemeente, die zich hier de komende vier jaar actief voor inzet, is dan ook; Bespreken en doorbreken.

In de week van 1 tot en met 8 oktober vinden er op verschillende plaatsen in Limmen, Akersloot en Castricum kleine bijeenkomsten plaats.

Als symbolische en ludieke actie lanceert de gemeente deze week; “Zwaaien voor een glimlach”. In Castricum, Akersloot en Limmen zullen op verschillende locaties Zwaaistenen worden geplaats. De opdruk op de stenen is tijdelijk en zal binnen een aantal maanden weer weg zijn. Naar elkaar zwaaien betekent even contact, elkaar zien staan, verbinding, glimlachen, gezelligheid en heel veel meer. Het is een powergebaar!

Wethouder Falgun Binnendijk zal op woensdag 30 september om 15.00 uur de eerste steen lanceren bij het medisch centrum in Limmen. In Limmen liggen in totaal 6 stenen, in Akersloot 8 en in Castricum 12.

Iedereen wordt uitgenodigd om volgende week de route te lopen en mee te doen door naar elkaar te zwaaien, elkaar te groeten of een praatje te maken. Verschillende klassen van de basisscholen gaan de routes lopen. Scan de QR code en zie waar de zwaaistenen liggen. De wandelkaartjes zijn sinds 25 september af te halen bij Welzijn Castricum en zijn vanaf 1 oktober ook te downloaden vanaf de website www.welzijncastricum.nl. In Limmen liggen de wandelkaartjes bij Albert Heijn, Deen en Full of Life. In Akersloot liggen de wandelkaartjes bij Deen.

Meer berichten