Marielle van der Laan en Esther Hollenberg
Marielle van der Laan en Esther Hollenberg Foto: aangeleverd

Stichting Zilveren Maan viert 1-jarig bestaan op 14 mei

Human Interest Regio

"Onvoorstelbaar dat het pas een jaar geleden is dat we de stichting Zilveren Maan formeel zijn gestart", verzuchtten de oprichters Marielle van der Laan en Esther Hollenberg. "Het lijkt al zoveel langer als ik terugdenk wat we allemaal gedaan hebben in die tijd", vertelt Marielle. "We hebben allerlei trainingen en Masterclasses ontwikkeld, waaronder een Basistraining Verlies en Rouw én een opleiding voor (aanstaande) verlies- en rouwdeskundige coaches" voegt ze toe.

Ook zijn er vanuit de stichting, in samenwerking met Praktijk Zilveren Maan, lotgenotengroepen gedraaid voor kinderen (4-12) en jongeren (12-18) op basis- en voorgezet onderwijs scholen in Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. In deze lotgenotengroepen zaten kinderen en jongeren die te maken hebben gehad met een echtscheiding, het overlijden van een dierbare of die jonge mantelzorger zijn.

"Van de deelnemers aan de lotgenotengroepen krijgen we altijd een zeer positieve feedback" geeft Esther aan. "Of we nu een kleutergroep draaien of een groep in de bovenbouw van het VO, bij de evaluaties zien we steevast dat de deelnemers herkenning, steun en uitwisseling hebben ervaren en informatie van elkaar gekregen hebben waardoor ze de thuissituatie beter aan kunnen. Ze hebben van elkaars ervaringen geleerd, en uiten gemakkelijker daardoor hun emoties. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en zelfregie. Ze voelen zich sterker en hebben een positiever beeld van de toekomst. Ook vergroten ze hun netwerk met ervaringsdeskundigen doordat ze ook buiten de groepen om contact met elkaar houden als ze een klik hebben".

"Ons team bestaat op dit moment al uit zo'n 10 opgeleide verlies- en rouwdeskundige coaches", voegt Marielle toe. "Zij draaien de lotgenotengroepen en ondersteunen ons bij de trainingen, Masterclasses en de gastlessen die wij geven op het beroepsonderwijs en binnen scholen".

De komende tijd staat er ook nog veel op het programma van de Stichting. Vanuit de Zilveren Maan Academie worden er diverse Masterclasses en trainingen georganiseerd over verlies en rouw. Deze zijn interessant voor ouders én professionals vanuit het onderwijs, de kinderopvang, hulpverlening en bedrijven. Ook wordt er in het najaar een unieke, praktische 2-daagse voor kinderen en jongeren georganiseerd, waar zij op een plezierige manier samen met lotgenoten leren om te gaan met alles rondom de scheiding van de ouders. Op de website staan alle activiteiten van de komende maanden vermeld. Om het 1-jarig bestaan feestelijk te vieren, geeft de stichting bij aanmelding tot 1 juni aanstaande 5% korting op alle Masterclasses, trainingen en de unieke 2-daagse.

"We zien met veel enthousiasme en vertrouwen uit naar het 2e jaar van de stichting", vertellen Marielle en Esther. "We hebben nog zoveel plannen en samen met het bestuur en de coaches willen wij onze missie nog meer vorm geven, namelijk kinderen, jongeren en volwassenen begeleiden bij verlies en rouw, zodat zij dit kunnen verweven in hun leven en (meer) vertrouwen in de toekomst krijgen". "Daarvoor is het ook nodig dat er meer gesproken gaat worden over verdriet, verlies en rouw in onze samenleving" vullen ze aan. "Er is echt nog te weinig aandacht voor dit soort onderwerpen en veel mensen weten niet hoe ze er mee om moeten en kunnen gaan. Of hoe ze anderen hierbij kunnen ondersteunen. En daar willen wij vanuit de Stichting bij helpen, door alles wat we doen. En daar gaan we ons ook het komende jaar weer met veel enthousiasme en passie voor in zetten!"

Afbeelding
'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 16 uur geleden
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25