Logo uitkijkpost.nl
Cover van het boek 'Dementie, ik zie mams'.
Cover van het boek 'Dementie, ik zie mams'. (Foto: Aangeleverd)
Castricum

Annoeska van der Struif bij Laan

  Human Interest

Zondagmiddag 15 juli om 14.00 uur vertelt Annoeska van der Struif over haar boek, 'Dementie, ik zie mams'. Zoals de titel al aangeeft gaat het over dementie, maar is de mens belangrijker dan de ziekte. Hoe Annoeska tot dit inzicht is gekomen, wil ze graag delen. De toegang is gratis en natuurlijk is de Boekproeverij open.

Twee jaar geleden is Annoeska van der Struif gaan schrijven over momenten in haar leven die haar raken. Zo ook het dementieproces van haar moeder. Zowel privé als professioneel draagt zij mensen met dementie een warm hart toe. Zij vindt het belangrijk dat er veel aandacht is voor dementie en het was voor haar dan ook een logische stap om haar verhaal te vertellen.

In het boek 'Dementie, ik zie mams' beschrijft Annoeska van der Struif het laatste levensjaar van haar moeder met vasculaire dementie. Zij heeft de moed gehad met haar moeder in contact te blijven en haar liefdevol te begeleiden en te blijven zien, dwars door de dementie heen. Openhartig en eerlijk vertelt ze haar verhaal aan de hand van dialogen, gedichten, verhalen en channelings. Door haar prettige manier van vertellen ben je erbij en weet zij een goede balans te bewaren tussen het lijden, wat deze ziekte met zich meebrengt, en humor waardoor het boek luchtig blijft.

Vier jaar geleden is bij haar moeder vasculaire dementie vastgesteld. In datzelfde jaar is ze gaan werken als begeleider van mensen met dementie. De ervaringen met haar eigen moeder heeft haar verder gevormd als professional want ze had een directe inkijk in de wondere wereld van dementie. `Het is zo mooi om  de mensen met dementie  veiligheid te bieden, met hen contact te maken en te houden en de nadruk te leggen op wat zij nog wel kunnen. Ik vind het dankbaar werk om te zien dat mensen zich gewaardeerd voelen en dat zij hun dankbaarheid uiten, ieder op zijn of haar manier.`

Op dit moment is Annoeska werkzaam als medewerker in het pas geopende Odensehuis in Heemskerk. Dit is een ontmoetingsplek voor mensen met geheugenproblemen of (beginnende) dementie. Hier wordt de nadruk gelegd op wat de mensen nog wel kunnen. Dat geeft plezier en zelfvertrouwen.

Meer berichten