Antoinette Hertsenberg en Vincent Bloothoofd in programma over gevolgen van roken
Antoinette Hertsenberg en Vincent Bloothoofd in programma over gevolgen van roken Foto: Anita Webbe

Akersloter in programma 'Radar Extra' (met trailer)

Human Interest Akersloot

"Roken is een spelletje Russische roulette"

Waarom staat er op een pak koekjes wel de complete ingrediëntenlijst, maar hoeven tabaksfabrikanten dit niet vrij te geven voor hun pakjes sigaretten? En hoe kan het dat we al meer dan twintig jaar weten dat fabrikanten de metingen voor het teer-en nicotinegehalte van sigaretten manipuleren, maar daar niets aan doen? Antoinette Hertsenberg onderzoekt in het nieuwe programma Radar Extra de tabaksindustrie.

Vincent Bloothoofd (47) uit Akersloot heeft aan den lijve ondervonden hoe het is om verder te leven met de gevolgen van het jarenlang roken: Eind 2015 onderging hij een zware operatie om longkanker te kunnen overleven, als één van de weinigen is dit gelukt... In het programma vertelt hij over zijn ervaringen. Vincent: "Ik vind het fijn dat ik de kans krijg om in het programma Radar mijn verhaal te doen. Hopelijk komen de (toekomstige) rokers tot inkeer: Roken is een spelletje Russische roulette op lange termijn als je pech hebt. Voor mij uiteindelijk toch te vroeg...zo is gebleken."

20.000 sterfgevallen

Jaarlijks sterven bijna 20.000 Nederlanders aan ziektes die te maken hebben met roken. Zij krijgen ziektes als kanker, COPD (chronische longziekte) of hart- en vaatziekten. Hoe kan het dat een product, dat de helft van de gebruikers doodt, nog steeds wordt verkocht? Waarom liggen er nog steeds pakjes sigaretten in de Nederlandse supermarkten, terwijl beleidsmakers weten dat na meting, de wettelijke maxima van teer en nicotine per sigaret ruim overschreden worden? Antoinette Hertsenberg licht in een nieuw Radar Extra-tweeluik een stukje op van het rookgordijn dat om deze miljardenindustrie heen hangt.

Radar Extra, maandag 11 en 18 december om 20.30 bij AVROTROS op NPO1
Klik hier voor meer informatie over deze uitzendingen en de trailer.

Antoinette Hertsenberg en patient Vincent Bloothoofd bij longarts RKZ: Pauline Dekker