} Logo uitkijkpost.nl
foto: Marianne Jonker
foto: Marianne Jonker
Castricum

Gemeente waardeert mantelzorgers met cadeaubon

  Human Interest

Mantelzorg is belangrijk en onmisbaar werk. De gemeente wil dat onderstrepen met een 'mantelzorgwaardering' in de vorm van een cadeaubon. Inwoners die verzorging of hulp krijgen van familie of andere naasten, kunnen deze mantelzorgers voordragen voor deze blijk van waardering. De gemeenten hebben daarover een brief gestuurd naar inwoners die dit aangaat.

Veel mensen die ernstig of langdurig ziek zijn, worden geholpen door mantelzorgers. Met al hun belangeloze inzet zorgen mantelzorgers ervoor dat mensen (langer) in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Ze zijn onmisbaar in de samenleving. Daarom kunnen zij van de gemeente een blijk van waardering krijgen in de vorm van een cadeaubon. Deze 'mantelzorgwaardering' is geen vergoeding voor onkosten, maar een waardering voor de ondersteuning en zorg die zij boden in 2017.

Wie kan aanvragen?

De waardering is bedoeld voor mantelzorgers die dit jaar minstens drie maanden intensief voor een ander hebben gezorgd. De aanvrager moet binnen de gemeente wonen; voor de mantelzorger geldt dit niet. Een aanvrager kan meerdere mantelzorgers voordragen, zolang deze maar niet op hetzelfde adres wonen. Ook wie geen brief heeft ontvangen, maar wel mantelzorg krijgt, kan zijn mantelzorger voordragen.

Hoe aanvragen?

Bij de brief zit het aanvraagformulier. Formulieren zijn ook verkrijgbaar bij de balie van de gemeente of bij de Stichting Welzijn. Ze zijn bovendien te downloaden vanaf de website van de gemeente. Aanvragen kan nog tot 1 oktober 2017.

Toetsing en registratie

De gemeente toetst eerst de aanvraag. Is deze terecht, dan ontvangt de mantelzorger vanaf 10 november, de landelijke Dag van de Mantelzorg, een cadeaubon.

De gemeente registreert alle voorgedragen mantelzorgers. Dat is om een beter beeld krijgen van hoe groot de groep mantelzorgers is, hoe zwaar ze worden belast, en hoe de gemeente hen kan ondersteunen.

Cadeaubon

Er is keuze uit drie verschillende cadeaubonnen: VVV-bon, boekenbon en entertainmentbon. De hoogte van het bedrag wordt begin november bepaald op basis van het aantal aanvragen.

Bron: gemeente Castricum

Meer berichten