De Oude School
De Oude School Foto: Ernst Mooij via Beeldbank Stichting Alkmaardermeeromgeving

Tentoonstelling 20 jaar fusie Castricum en 200 jaar burgemeesters Limmen

Historie Limmen

LIMMEN - De altijd actieve en gemotiveerde Stichting Oud Limmen opende dinsdag 2 november een leuke en interessante tentoonstelling in het kader van de fusie (1 januari 2002) en 200 jaar burgemeesters in Limmen. Een mooie en overzichtelijke tentoonstelling met heel veel scherpe foto’s, aanplakbiljetten, onderscheidingen en allerlei andere voorwerpen die betrekking hebben op dit thema. Bij de opening was het voltallige College van Burgemeesters en Wethouders aanwezig.

Fusie
Het is een lange en ingewikkelde weg geweest, de fusie van de gemeente Limmen met een buurgemeente. Zowel Heiloo als Castricum kwamen in beeld. De vraag was destijds als je bij Heiloo gaat, wanneer word je dan “opgeslokt” door “groot Alkmaar”? Er is niets gebeurd, Heiloo is nog altijd zelfstandig en heeft kortgeleden nog een nieuwe burgemeester mogen verwelkomen. Uiteindelijk werden Castricum, Bakkum, Akersloot, (het eiland) De Woude en Limmen samengevoegd tot de gemeente Castricum, met voor elke kern behoud van de eigen naam. Bij sommige mensen was er veel commotie en emotie, je verliest je identiteit……echter Limmen is Limmen gebleven, en zo ook de overige kernen. In Limmen werd en wordt veel gebouwd, veel nieuwe inwoners mengen zich snel met de overige bewoners en nemen met plezier deel aan sport en spel, aan cultuur en andere activiteiten, waarvan Limmen altijd bruist.

Zelfstandigheid gemeenten in de regio
Een ieder weet inmiddels dat er een BUCH-ambtelijk verband bestaat. De gemeentes Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo werken al een flink aantal jaren samen op ambtelijk gebied. Regelmatig echter wordt er door de diverse gemeenteraden even op de rem getrapt als de kosten de pan uitrijzen. Of dit in de (nabije) toekomst zal leiden tot een gemeentelijke fusie van deze gemeentes is voorlopig nog een grote vraag. In 2022 zullen op woensdag 16 maart in alle vier de BUCH-gemeentes verkiezingen voor de Gemeenteraad worden gehouden. Een fusie ligt dus wellicht nog in het verschiet.

Tentoonstelling
In het fraaie complex “De Oude School” (nabij de Protestantse Kerk en Hortus Bulborum) is een mooie opstelling gemaakt van foto’s van alle 14 burgemeesters die Limmen gekend heeft, van Jacob Weldijk (1822) tot en met Ed Huisman (2000). Alle afbeeldingen, met uitgebreide en zeer informatieve beschrijvingen voor elke persoon/familie worden getoond. Ook het gala-uniform, compleet met steek, van burgemeester J.J. Nieuwenhuijsen staat in de vitrine. Het kostuum is nog in een onberispelijke staat. De gemeente Castricum kende (kent) van 1813 t/m heden 19 burgemeesters (bron: Wikipedia), waaronder ook enkele waarnemers. De eerste burgemeester van Limmen, Jacob Weldijk woonde nog op het Landgoed “Dampegheest” aan de oostzijde van het dorp. Er is later een ambtswoning gebouwd aan de Rijksweg en dat fraaie huis kreeg de naam “Nieuw Dampegheest”. Daar hebben vanaf 1902 nog 6 burgemeesters en hun gezinnen gewoond. De naam “Dampegheest” leeft nog altijd voort in de straatnaam Dampegheestlaan en de brouwerij “Dampegheest” aan de Achterweg, beroemd om de bijzondere ambachtelijke bieren. Het proeflokaal van de brouwerij is ook gevestigd in de museale hoek.

Gemeentehuizen
Limmen heeft in deze periode 6 verschillende locaties van gemeentehuizen gehad. De eerste was het huidige “Ons Huis” aan de Zuidkerkenlaan, tot het laatste nieuw gebouwde gemeentehuis aan de Zonnedauw. Dit gemeentehuis is het huidige Gezondheidscentrum. De bouw van het laatste gemeentehuis heeft heel veel politieke commotie gehad in het dorp Limmen. Van elk gemeentehuis zijn fraaie foto’s en afbeeldingen.

De lakstempels, lakzegels en ook de originele ambtsketen maken deel uit van de expositie. Ook de tafels en stoelen van de gemeenteraad staan in het gebouw.

Openingstijden:
Elke maandagmorgen van 10.00 – 12.00 uur en in de avond van 19.00 – 21.00 uur.
Extra openingsdagen: za 13 en zo 14 nov., za 20 en zo 21 nov., za 27 en zo 28 november steeds van 10.00 – 13.00 uur.

Locatie:
De Oude School, Schoolweg 1 in Limmen

Vrije toegang. Meer informatie: www.oudlimmen.nl.

'De Autoriteit'.
Come Together in Castricum met o.a. 'De Autoriteit' en 'DJ's 'Vierdiep' 5 uur geleden
Fenna, Sophie, Eefje en Maud.
DOS turnsters stromen door naar finale! 27 mrt, 10:30
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Ongeslagen kampioen, ook in de wedstrijd van deze foto bleken de Cas Ladies een maatje te groot voor de eerste klasse.
CAS rugby dames Kampioen 25 mrt, 14:43 3
Bewoners kunnen gezellig met elkaar een 'bakkie' koffie of thee drinken.
Buurtbakkie 2024! 25 mrt, 10:37
leerlingen (en ouders)van JPTeens on Stage bundelen hun krachten tijdens de decor-dag.
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 24 mrt, 17:00
De werkstukken, de scherven en onderdelen uit het proces zijn te zien in het museum.
Expositie: Kunst uit scherven 24 mrt, 15:00
JPTeens on Stage
JPTeens on Stage: Creatieve Krachten Bundelen voor Nieuw Decor 23 mrt, 10:48
Het witte 'passionkruis' mag natuurlijk niet ontbreken.
Projectkoor brengt The Passion naar Castricum 22 mrt, 14:41
Bo Weijer (l) en Sterre Hof (r) mogen Noord-Holland vertegenwoordigen tijdens de provinciale finale op 17 april.
Castricumse Bo Weijer een van de winnaars van de Nationale Voorleeswedstrijd 22 mrt, 11:39
De fietser is met de ambulance naar het NWZ gebracht in Alkmaar.
Fietser bewusteloos na valpartij 19 mrt, 09:34
Meerdere inbraken in Castricum.
Meerdere inbraken in Castricum 18 mrt, 18:25