Nancy de Jong-Lambregts en Ferry van den Oever bezig met archeologisch grondonderzoek.
Nancy de Jong-Lambregts en Ferry van den Oever bezig met archeologisch grondonderzoek. Foto: aangeleverd

Kasteel De Middelburg, toch heel anders dan gedacht

Historie Castricum

Met de opening van de nieuwe tentoonstelling 'Op zoek naar ridders en kastelen' in het Huis van Hilde, staan er nieuwe lezingen op de planning. Deze lezingen staan in het teken van de verdwenen kastelen in de provincie Noord-Holland.

De Oudorperpolder lijkt een ongerepte groene oase, maar zo'n 700 jaar geleden zag het er heel anders uit. Het aangezicht werd gedomineerd door twee kastelen: de Nieuwburg ten noorden en de Middelburg ten zuiden van de Munnikenweg. Rond 1272 liet Floris een dijk over een drassig gebied tussen Oudorp en Alkmaar aanleggen, de huidige Munnikenweg. Deze weg vormde de verbinding tussen Kennemerland en West-Friesland en aangenomen werd dat rond 1282 beide kastelen gebouwd werden.

In 1517 worden beide kastelen verwoest door het rebellenleger van grote Pier. Ze worden niet herbouwd, de resten worden afgebroken en de stenen verkocht. De kasteelpercelen bleven altijd braak liggen, waardoor de resten van de Middelburg in een weiland nog steeds onder de grond sluimeren. De resten van de Nieuwburg zijn zichtbaar gemaakt met bestrating.

Nancy de Jong-Lambregts en Ferry van den Oever vertellen deze avond over het geofysisch onderzoek waarmee in Alkmaar deze kasteelterreinen en omgeving van de Nieuwburg en de Middelburg geofysisch werden onderzocht.

De lezing is op donderdag 17 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in het Huis van Hilde, Westerplein 6 in Castricum. Kaarten via www.oerij.eu, of op de avond van de lezing bij Huis van Hilde. Meer informatie: 06-1445 1564.