Afbeelding
Foto: aangeleverd

Museum van de Verloren Herinneringen

Cultuur

CASTRICUM - In samenwerking met Stichting Welzijn Castricum speelt TiNaNiNaNi een voorstelling met dans, muziek, zang, tekst en spel. De voorstelling is te zien op diverse plaatsen in Castricum en in Vredenburg in Limmen.

Er zijn momenten dat je denkt: “Nu ga ik een grote schoonmaak houden. Ik ga mijn kasten opruimen en al het overbodige wegdoen.” Soms kom je een voorwerp tegen en zodra je het in je handen hebt, komen er dierbare herinneringen naar boven. Er is dan ogenblikkelijk een halt toe geroepen aan je opruimdrift. Sterker nog, je doet helemaal niets meer en zit in gedachten aan ooit verzonken in de tijd dat het voorwerp in je bezit kwam, hetzij gekocht, gevonden of gekregen van een dierbare. Het zijn unieke persoonlijke herinneringen. Er zijn ook voorwerpen, die zowel persoonlijk, als een collectieve herinnering oproepen: zoals de Droste cacao busjes, die waarschijnlijk alle oma’s hadden, of snoeptrommeltje van Verkade. Deze herinneringen zijn boeiend, omdat ze een inkijkje geven in het leven van die persoon en ook van ons allemaal, alsof we terug gaan in de tijd, de geschiedenis. We leren misschien elkaar beter begrijpen. In ieder geval is het een poging daartoe. 

Een herinnering kan ook tot leven komen met een lied of muziekstuk op de radio of een gebaar van iemand die je tegenkomt of een gezicht van een onbekende die je ineens aan een dierbare herinnert die je al heel lang niet gezien hebt of wellicht al gestorven is. Oude vergeelde foto’s die in een mapje opgeborgen werden om ingeplakt te worden en daarna weggestopt in de lade en toch vergeten worden. Hoe pijnlijk of vreugdevol kan het weerzien zijn? Weerzien, elkaar opnieuw ontmoeten en elkaar beter begrijpen zijn kernwoorden binnen deze vervolgproductie ‘Museum van de verloren herinneringen’ op de laatste productie ‘Winterreise Zomertijd’ in 2021. Vanuit de ervaring met deze oudere nog steeds vitale mensen en hun herinneringen maakt TiNaNiNaNi een vervolg. Waarbij ze proberen opnieuw naar locaties toe te gaan om te verbinden. Na de voorstelling wordt een nagesprek/workshop aangeboden. 

Informatie Company TiNaNiNaNi 
TiNaNiNaNi is een innovatief gezelschap dat bestaat sinds 1997, dat vanuit de basis bestaat uit bewegingstheater, mime en dans. Ari Peterse is oprichter en mimespeler van TiNaNiNaNi. Zij creëren als collectief en werken samen met verschillende kunstenaars, zoals Jazzpianist Michiel Braam, klassiek pianist Kees Wieringa en conservatoria van Amsterdam, Arnhem en Zwolle. Zij treden op in meer dan 25 landen in theaters en festivals. Onder meer op Oerol, Karavaan, Mimos Perigueux Frankrijk, Tanzwerkstatt Festival München, Duitsland, Lacuna Festival Lanzarote en STOFF Stockholm Festival. Zij hebben een heel gevarieerd aanbod aan voorstellingen. Kindervoorstellingen voor op basisscholen, producties voor in de theaters, locatie theater en ook hebben zij producties voor verzorgingshuizen, ziekenhuizen, wijkcentra en kerken.

De voorstellingen zijn te zien op:
11 augustus in de Schakel om 10.30 uur;.
14 augustus in de Landbouw om 14.00 uur;
16 augustus in de Santmark om 14.30 uur en
op 29 september in Vredenburg in Limmen om 10.00 uur.