Afbeelding
Foto: aangeleverd

Keramiek in Gemaal 1879

Cultuur Akersloot

AKERSLOOT - Zondag 7 augustus start een nieuwe expositie in Gemaal 1879. Dit keer is beurt aan Hannie Poelmeijer. Ze was lange tijd een van de weinige keramisten in de Zaanstreek. Al heel jong wist ze wat ze met klei wilde. Haar technische beheersing en intuïtieve beeldtaal vormen samen met de natuur de pijlers van haar persoonlijke stijl.

Op jonge leeftijd ontmoet ze de beginnend kunstenaar Leo Poelmeiijer, haar latere en inmiddels overleden man. Samen gingen ze verder in hun ontwikkeling. Ze herinnert zich hoe het ging: “Leo ontwierp vaak het beeld en daarna bekeken we samen of het wel kon. Hij trok zich niets aan van de technische onmogelijkheden, maar volgde en idee. Ik was degene die corrigeerde”. Het vroege werk is te herkennen aan de kleuren: “We zochten onze eigen weg, vaak door iets te proberen”.

Ieder Keramisch object begint als witte klei. Pas later worden kleuren toegevoegd. Hannie zegt: “soms denk ik in kleur”. Kleuren ontstaan dor glazuur aan te brengen en het kunstwerk te stoken. De samenstelling van glazuur bepaalt de uiteindelijke kleur”. Ze gebruikt veel aardkleuren en zachte tinten in groen en blauw. Ook werk van haar inmiddels overleden man Leo wordt geëxposeerd. Leo, van oorsprong graficus stond aan het begin van zijn loopbaan voor de keuze wordt ik kunstenaar of graficus, vormgever. Hij koos voor het laatste maar hij is altijd blijven schilderen en etsen. De samenwerking tussen man en vrouw was vanzelfsprekend. 

Te zien in Gemaal 1879, Fielkerweg 4 in Akersloot. Geopend elke zondag van 7 augustus tot 25 september van 13.30 uur tot 16.30 uur. Tevens is er op het gemaal uitleg over de waterstaatkundige inrichting en is de pomp regelmatig in werking. Op de open monumentendagen 10 en 11 september is het gemaal vanaf 11.00 uur gratis te bezoeken.

De eerste zondagen van de maanden augustus en september organiseert Oer-IJ wandelexcusies, start om 13.00 uur bij het gemaal.