video

CAKtwo flikt het weer!

Cultuur Bakkum

BAKKUM - Kunstenaarscollectief CAKtwo mag met haar allernieuwste installatie ‘Mierakel’ deelnemen aan de KlimaatExpo bij Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe.

Vrijdag 1 juli in de middag kwam het verlossende mailtje:

“Beste (Marina Pronk, Berend Wijers, Fred Boon)  CAKtwo,

Gefeliciteerd! Uit 2200 inzendingen is je werk ‘Mierakel’ samen met 249 andere werken geselecteerd voor KlimaatExpo ’22.

De tentoonstelling is te zien van 17 september t/m 4 december in Museum de Fundatie, Academiehuis de Grote Kerk Zwolle, Kasteel het Nijenhuis, de tuinzaal en de beeldentuin in Heino/Wijhe!”


Mierakel’ is een colonne van 42 marcherende mieren die de situatie van het klimaat in 2022 in beeld brengt. Achtergrond: Mieren met een relatief groter lichaam en donkere kleur veranderen bij opwarming van de aarde in kleinere mieren die lichter van kleur zijn.

KlimaatExpo wordt georganiseerd door ArtWorlds en Museum de Fundatie en is de eerste landelijke kunsttentoonstelling over klimaatverandering  via open inschrijving. KlimaatExpo is een afgeleide van ZomerExpo omdat de expositie ditmaal niet in de zomer maar in het najaar zal plaatsvinden.

Sinds ook buitenbeelden kunnen worden aangemeld voor de ZomerExpo, dingt CAKtwo succesvol mee naar een plek in de beeldentuin van één van de grote musea in Nederland. In 2015 stond ‘Leeuwendeel’ bij gemeentemuseum Den Haag. In 2017 en 2019 stonden installaties van het kunstenaarscollectief in de slotgracht van Kasteel het Nijenhuis, onderdeel van Museum de Fundatie. In 2017 was dat ‘Waterjuffer’ en in 2019 ‘Europa’. 

De indrukwekkende groep mieren, maar ook andere installaties van CAKtwo, zijn nu te zien in de beeldentuin van Open Atelier Marina & Sabrina aan de van Oldenbarneveldweg in Bakkum. Elke vrijdag maar ook het weekend van 9 en 10 juli is de galerie en beeldentuin van 13.00 tot 18.00 uur open en iedereen is van harte welkom.