De genomineerden samen met juryvoorzitter Toon Mans en de voorzitter van de Victoriefonds
Cultuurprijs Hetty Hafkamp.
De genomineerden samen met juryvoorzitter Toon Mans en de voorzitter van de Victoriefonds Cultuurprijs Hetty Hafkamp. Foto: Erna Faust

Genomineerden Victoriefonds Cultuurprijs 2022 bekend gemaakt

Cultuur Bakkum

BAKKUM - Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Huize Koningsbosch in Bakkum zijn op donderdag 2 juni de nominaties voor de Victoriefonds Cultuurprijzen 2022 bekend gemaakt, alsmede de winnaar van de Rabobank Jong Talentprijs. Juryvoorzitter en burgemeester van Castricum Toon Mans motiveerde de keuze van de vakjury voor de 9 genomineerden en het Jong Talent. 

Deze tweejaarlijkse prijzen in vier categorieën worden uitgereikt aan kunstenaars, theatermakers en schrijvers die zich op een bijzondere manier onderscheiden met hun werk en die een relatie hebben met de regio Alkmaar. 

In de categorie Visuele Kunsten zijn Anne Silverstrand Forest, Sophie Olga de Jong en Hellen van Meene genomineerd. In de categorie Letteren zijn dat Maria Barnas, Bas Belleman en Joost de Vries. In de categorie Podiumkunsten zijn Herr Alt/ Harold Koopman, Fedde ten Berge en Willem de Bruin de drie genomineerden. 

De Jong Talent Prijs is gewonnen door Rashel van der Schaaf. Met haar film ‘Ich bin der Fluß’ studeerde ze cum laude af aan de HKU. In de film is de Donau de hoofdpersoon die ze vanaf z’n oorsprong in het Zwarte Woud volgt naar de Zwarte Zee. Ze is een veelbelovende intuïtieve filmmaker die met haar films de natuur een stem wil geven in het maatschappelijk debat. 

De bekendmaking van de categoriewinnaars van de Victoriefonds Cultuurprijzen vindt plaats tijdens drie afzonderlijke evenementen. Zondag 4 september wordt de winnaar Visuele Kunsten bekend gemaakt in Stedelijk Museum Alkmaar. Een tentoonstelling met werk van de drie genomineerden en de film van Rashel van der Schaaf is er drie maanden te zien, namelijk van 25 juni t/m 25 september. 

Zondag 2 oktober vindt de bekendmaking van de winnaar Letteren plaats in de Ruïnekerk in Bergen en op 6 november vindt de bekendmaking van de winnaar Podiumkunsten plaats in Podium Victorie. Meer informatie over de Victoriefonds Cultuurprijzen is te vinden op www.victoriefondscultuurprijs.nl

V.l.n.r.: Dhr. Ad Hopman, Dhr. Willem Pool, Mevr. Gerda van Buren, Burgemeester Ben Tap, Mevr. Gerda Burgering, Dhr. Cor Enthoven, Dhr. Hein Poel, Mevr. Yvonne Brouwer en Dhr. Peter Min.
Acht Koninklijke Onderscheidingen in Castricum 4 uur geleden
Er wordt ook veel gebroed in het gebied, o.a. door de kievit.
Een rondleiding langs unieke natuur van Stichting de Hooge Weide 7 uur geleden
Ketting, gemaakt met 3D printer.
PrutsHubmiddag: workshop 3D ontwerpen 23 apr, 13:15
Vlnr: Elise Chivan, Beau de Nijs, Jans van der Maat en Aimee Dekker.
Het regent medailles bij wedstrijd DOS-GTH! 22 apr, 09:27
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 15:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 18:25
Een eerdere editie van de culturele speeddates.
Culturele Speeddates terug van weggeweest 19 apr, 12:05
Secondo Movimento.
Primavera bij Atelier Bakkum 18 apr, 11:50
Hike in the Forest.
Hike in the Forest bij De Oude Keuken 17 apr, 15:47
De prijsuitreiking.
Onderlinge turnwedstrijden DOS groot succes! 16 apr, 14:36
De politie in Castricum heeft zondagnacht een 36-jarige man aangehouden.
36-jarige man aangehouden voor rijden onder invloed 15 apr, 16:34
'tHuis Lioba.
(Verkoop?? foto niet perse) Wat komt er op je af wanneer je partner ziek wordt? Kom naar de themabijeenkomst op 25 april 15 apr, 12:20