Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd
Akersloot

Cor Spil exposeert in gemaal 1879

  Cultuur

AKERSLOOT - Iedere zondag in de maanden juni en juli is er in gemaal 1879 werk te bewonderen van Cor Spil. Zijn werk bestaat uit schilderijen en beelden.

Cor Spil is een geboren en getogen Castricummer. Sinds zijn jeugd is hij al bezig met tekenen. Daar kwam een beetje de klad in toen de kinderen werden geboren en opgroeiden. In 1989 is hij een cursus etsen gaan doen bij Toonbeeld in Castricum. Vervolgens aquarelleren, model- en portrettekenen en boetseren bij Perspectief, ook in Castricum. Tegenwoordig tekent hij elke week portret of model bij de tekengroep Egmond en volgt een cursus portretschilderen aan de Wackers academie in Amsterdam. Hij laat zich vooral inspireren door de mens en de natuur om zich heen. Zijn werk is realistisch omdat hij in een schilderij graag wil zien wat het voorstelt. Zijn schilderijen hebben ook geen boodschap of diepere achterliggende gedachte. Het is wat het is. De schilderijen die Spil maakt zijn inmiddels op diverse tentoonstellingen te zien geweest.

Gemaal 1879 is te vinden in Akersloot aan de Fielkerweg 4 (Klein Dorregeest). Elke zondag is het gemaal geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Op de eerste zondag van juli organiseert Oer-IJ een korte wandeling (ca 1 uur) in de nabijheid van het gemaal met uitleg over de ontstaansgeschiedenis van het gebied, start en einde bij het gebouw. Na afloop zijn de wandelaars welkom in het gemaal.

Tevens wordt er uitleg gegeven over de ontwikkelingen van de waterinfrastructuur door de jaren heen. Ook wordt de bemalingsinstallatie regelmatig in werking gezet om in de praktijk te laten zien hoe het er in de waterhuishouding aan toe gaat. Nadere informatie vindt u op www.gemaal1879.nl en www.oerij.eu.

Meer berichten