De expositie met werk van Gemma Distelbrink loopt van 3 april tot en met 29 mei
De expositie met werk van Gemma Distelbrink loopt van 3 april tot en met 29 mei Foto: aangeleverd

Gemaal 1879 opent zijn deuren voor seizoen 2022

Cultuur Akersloot

AKERSLOOT - Het gemaal kan op zondag 3 april weer als vanouds worden opengesteld voor het publiek, waar dat in de twee voorgaande jaren ernstig beperkt was.

Twee jaar geleden stond al op de rol dat Gemma Distelbrink de expositie in de maanden april en mei voor haar rekening zou nemen, maar nu is het eindelijk zover. Zij exposeert met een aantal vogelportretten en objecten zoals ‘elfenbankjes’. Buiten in het water staat een bollenprik; de bollen geven de hoogte van het water aan, dat door de werking van het gemaal verandert, zoals door eb en vloed in de Waddenzee bij Texel, zoals te zien in de film ‘Silence of the Tides’. Zo zijn elfenbankjes uit het bos terug te vinden op Elfenbankspiralen, de Elfenbankbollen, de Elfenbank, het Bollenbos en de Bollenprikken.

Veel van haar werk, geïnspireerd door de natuur, geeft ze ook terug aan de natuur, door ze langdurig in het bos of in de zee te laten liggen of staan. Niet alleen de flora maar ook de fauna heeft haar belangstelling. Vogelportretten die soms brutaal, dan weer sluw of grappig de wereld in kijken. Door de liefde voor de snavels en de fascinatie voor dode dieren samen te brengen ontstaat er nieuw werk. Gemma maakt haar kunstwerken uit klei. De natuurlijke uitstraling bereikt ze door ze in de zaagselton te smoren. Vuur en rook doen hun werk.

Op zondag 3 april wordt de tentoonstelling geopend door mevrouw Klazien Hartog hoogheemraad erfgoed en integraal waterbeheer van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij doet dit mede vanwege het feit dat het gemaal er een functie bij heeft gekregen en wel om bij te springen als overvloedige regenval door klimaatverandering moet worden weggepompt. Erfgoed en waterbeheer gaan hier hand in hand.

Het gemaal is elke zondagmiddag te bezoeken van 13.30 uur tot 16.30 uur op het adres Fielkerweg 4, Klein Dorregeest te Akersloot. Deze expositie loopt van 3 april tot en met 29 mei.

Naast de expositie wordt er permanent uitleg gegeven over het Oer-IJ, deze stichting organiseert op 3 april, aanvang 13.00 uur, tevens een rondwandeling met een gids in de directe omgeving. Voor informatie zie ook www.gemaal1879.nl of www.oerij.eu