Logo uitkijkpost.nl
'De Coronagroet' - Jos Apeldoorn
'De Coronagroet' - Jos Apeldoorn (Foto: aangeleverd)
Castricum

HOUTKunst in de Tuin van Kapitein Rommel

  Cultuur

CASTRICUM - Dit jaar biedt de Tuin van Kapitein Rommel iedere maand de gelegenheid aan een wisselend aantal kunstenaars om een week te exposeren. Van 31 mei tot en met 6 juni ben je welkom bij de tweede buiten expositie. Het thema is HOUT. Van maandag tot en met vrijdag van 10.00 -16.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur. De entree is vrij. De kunstenaars kun je tijdens de expositie ook op gepaste afstand aan het werk zien. Te zien zijn; De bijzondere houten kastjes van K studio en beeldhouwwerken in hout van Jos Apeldoorn, Anja Jonker, Cor Berkhout en diverse beeldhouwers van Perspectief:

De kastjes van K studio lijken zo weg te kunnen wandelen op poten van takken. De kastjes worden dan ook ‘Steltlopers’ genoemd door de maakster: Kien Hertoghs. Ze restaureert oude, bestaande kastjes en schuurt ze volledig kaal, waarna de poten worden vervangen door takken van eiken- berken- of beukenhout die een jaar hebben liggen drogen. De overgang tussen waar de tak begint en het kastje ophoudt, is niet of nauwelijks zichtbaar. De lades worden bekleed met prenten uit oude kunstboeken. De steltlopers zijn dynamisch er wordt met evenwicht gespeeld en ze komen tot leven. Het resultaat is magisch. De achterliggende gedachte is: ‘hergebruik’ en het thema: ‘natuur’. 

Jos Apeldoorn is met hout opgegroeid bij de timmerwerkplaats van zijn vader in Egmond-Binnen. “Toen in 2002 in Egmond-Binnen op een historische plek drie grote iepen door ziekte werden gekapt gebruikte ik deze voor drie manshoge beelden die iets vertellen over de historie van de Adelbertusakker. Ze zijn daar permanent te bezichtigen.” Jos Apeldoorn maakt divers werk naar de actualiteit zoals de ‘wildplasser’ en de ‘corona groet’. Momenteel heeft Jos zich tot taak gesteld om omgehaalde wilgen uit Heiloo te restaureren. Hij eert daarmee de boom, volgt de natuurlijke vorm van de wilg en geeft het hout een tweede leven als kunstobject. 

Anja Jonker woont en werkt in Castricum en begeleid de houtgroep op Perspectief. Ook geeft ze de basisworkshop beeldhouwen in hout. Anja heeft na een kunstopleiding allerlei kunstprojecten gedaan. Zo is ze bijvoorbeeld initiatiefneemster van familie-evenement de ‘Sprookjestuin’ die aan het begin van de zomervakantie te zien is in de tuin van Kapitein Rommel. Anja specialiseerde zich in beeldhouwen en was jarenlang in de leer bij Jos Apeldoorn. De passie voor hout is groot. Anja maakt beelden over mens en natuur, over liefde en gezin. 

Cor Berkhout werkte 40 jaar als docent lichamelijke oefening in het speciaal onderwijs. Nu is er tijd, om (een van) zijn hobby´s, beeldhouwen in hout vorm te geven. In de tuin zie je abstract werk en ook figuratieve beelden van mensen die hij heeft ontmoet. Ook probeert Cor zijn grote passie voor het zeilen weer te geven in hout. Cor heeft een groot talent voor beeldhouwen. Nu is het als autodidact vaak een flinke zoektocht om de juiste vorm of uitdrukking in het beeld naar voren te laten komen. Daarom werd Cor lid van Perspectief. Hier word hij gestimuleerd en voorzien van verschillende inzichten, dit werkt zeer aanstekelijk. Samen met gelijkgestemden hoopt hij nog veel beelden te kunnen maken.

Deze week zal het werk van meerdere leden van de houtgroep van Perspectief in de tuin te zien zijn. De tuin is een veilige doorstoomlocatie. Met deze kunstexposities hebben kunst- en natuurliefhebbers maandelijks een leuk cultureel uitje in eigen dorp.

Met de coronamaatregelen kunnen er een maximaal aantal bezoekers worden toegelaten in de tuin. Voor iedere bezoeker ligt er een houten toegangsblokje klaar. Bij het verlaten van de tuin lever je het blokje weer in. Zijn de blokjes bij de entree op dan moet je even wachten tot iemand de tuin verlaat.

Meer berichten