Logo uitkijkpost.nl
<p>Anne Cappendijk is trots op haar eerste prijs in de categorie Expo tijdens de finale Kunstbende 2020.</p>

Anne Cappendijk is trots op haar eerste prijs in de categorie Expo tijdens de finale Kunstbende 2020.

(Foto: Marrigje van Roessel)
video Castricum

Anne Cappendijk (17) wint de landelijke finale van Kunstbende

  Cultuur

CASTRICUM “Indrukwekkend, veelbelovend, een sterk ontwikkelde eigen stijl en handtekening en al een ontzettend volwassen werk”. Dat was de feedback van verschillende juryleden tijdens de finale van Kunstbende op het werk van Anne Cappendijk uit Uitgeest, vwo-6 leerlinge van het Bonhoeffercollege in Castricum.

Met deze prachtige woorden kon je eigenlijk al wel voorspellen dat deze 17-jarige de eerste prijs zou gaan winnen in de categorie ‘Expo’. En zo gebeurde het dat Anne nietsvermoedend afgelopen donderdag in de pauze werd overvallen door de cameraploeg van Kunstbende en de prijs in ontvangst kon nemen in de hal, temidden van het ‘hele’ Bonhoeffer College. En… binnenkort hangt haar werk daarom in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Anne’s werk gaat over maatschappelijke kwesties als bijvoorbeeld milieuvervuiling, overconsumptie en corona. “Ze laat zien hoeveel er op jongeren afkomt tegenwoordig en hoe ze daarmee moeten dealen”, zo zei een van de juryleden. Anne zelf zegt daarover: “Ik wil laten zien dat we wel ‘wat’ doen, maar niet genoeg om de maatschappelijke problemen echt aan te pakken. Daarom heet dit werk ook ‘Too little too late’.” Door het vrolijke kleurgebruik wil ze de kijker naar haar werk trekken en daarna naar binnen trekken om er echt goed naar te kijken en hem of haar bewust te maken van haar boodschap. “Ik ben geen doemdenker en dat zie je wel aan mijn werk. Ik breng het niet op een zware manier, want ik wil ook hoop brengen en laten zien dat het nog niet verloren is, dat we er met elkaar nog iets aan kunnen doen.”

“Je blijft kijken naar haar werk, je ziet steeds iets anders. De figuurtjes met hersenen leiden je door het verhaal, heel knap gedaan”, aldus de jury. En Anne? Die is natuurlijk trots en verheugt zich op de expositie in het Stedelijk. En op de fotoshoot die ze ook heeft gewonnen, de begeleiding van een coach en de kaartjes voor Lowlands… Maar ze gaat haar doeken nu eerst nog even extra mooi inlijsten.

Tijdens de finale in de Westergasfabriek presenteerde Anne haar werk op het podium. Dat interview kun je hier terugkijken:

Tekst: Damaris Beems
Video: Kunstbende

Meer berichten