Logo uitkijkpost.nl
Castricum

Jongens uit Zaandam puzzelen voor strandvondstenmuseum

  Cultuur
Onne en Luc met de doos botjes in de eerste week van maart
Onne en Luc met de doos botjes in de eerste week van maart (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Onne Muller en Luc Gijssen zijn heuse onderzoekers. (Onne zit op de OBS Et Buut en Luc op de Herman Gorter school).

Onne gaf tijden een bezoekje aan het Strandvondstenmuseum enkele weken geleden aan geïnteresseerd te zijn in de natuur, vogels, fossielen, maar ook de herkomst van botten van dieren en dergelijke. Het toeval wil dat vorig jaar een museumbezoeker een doos vol met botten bij het museum afleverde, die vermoedelijk afkomstig waren (voor een deel althans) van een bruinvis of zeehond. De botten liggen door elkaar en het museum wist aanvankelijk niet waar te beginnen. 

De jonge onderzoekers gaan de uitdaging aan om de doos met botjes en schedels uit te zoeken, maar willen ook de skeletjes proberen te reconstrueren. Op eigen initiatief hebben ze contact opgenomen met Naturalis in Leiden, om uit te vinden hoe je zo’n skelet weer in elkaar moet zetten. Ze wisten al te melden dat zoiets met houtlijn en een speciaal merk afwasmiddel moet gebeuren. In de doos herkenden ze gelijk al botten van (zee)vogels, dus het is een verrassing wat ze zullen gaan prepareren.

Thuis in Zaandam zijn ze al een poosje bezig met het maken van een eigen museum, een mooi alternatief in een periode dat je geen museum buiten de deur kan bezoeken. De jongens mogen het materiaal houden voor hun eigen museum. Maar als hun project afgerond is en als de musea weer mogen openen na de coronacrisis, zal het resultaat natuurlijk een poosje bij het Strandvondstenmuseum te zien zijn.

Meer berichten